Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LHR omezení na kartách GeForce už skutečně padlo

9.5.2022, Jan Vítek, aktualita
LHR omezení na kartách GeForce už skutečně padlo
Přibližně už rok se těžaři snaží prolomit LHR (Lite Hash Rate), čili omezení výkonu moderních herních karet GeForce Ampere namířené zvláště proti Ethereu. Nyní ale nastupuje nový QuickMiner, který už zcela obnovuje výkon.
NVIDIA přišla právě přibližně před rokem s LHR verzemi svých GeForce 3000, čili některé byly na trh znovu vypuštěny v nové LHR verzi a pozdější modely nastoupily už rovnou s omezovačem výkonu. Ten se přitom těžaři snažili vyřadit ze hry různými způsoby. Výrazný pokrok byl zaznamenán po nástupu tehdy nového NBMineru, který dokázal dostat výkon při těžbě Etherea alespoň na 70 procent a později se zjistilo, že lze využít v podstatě celý výkon LHR karet, a to při těžbě dvou kryptoměn naráz
 
 
Stále ovšem nešlo o odemknutí celého výkonu GeForce LHR pro těžbu Etherea. V únoru se sice objevil jistý LHR Unlocker, ovšem brzy se zjistilo, že jde o podvod, jehož účelem bylo šířit malware. Nyní se ale objevil nový QuickMiner od NiceHash, který byl dosud připraven pouze pro Windows (ověřeny ovladače 512.15) a podporuje DaggerHashimoto (Ethash). Nyní se už objevila ale i verze pro Linux a ovladače 510.60.
 
Dle autorů tohoto softwaru tu také existuje ještě jeden zádrhel, a sice že tento software nedokáže odstranit LHR omezení na kartách GeForce RTX 3050 a GeForce RTX 3080 12GB. Tyto dvě jediné letošní LHR novinky (RTX 3090 Ti LHR nemá stejně jako RTX 3090) jsou totiž založeny na novějším algoritmu LHRv3, s nímž si QuickMiner (alespoň zatím) neporadí. 
 
Server Tom's Hardware už testoval karty GeForce RTX 3080 Ti Founders Edition a MSI GeForce RTX 3080 12GB Suprim X a zatímco nová 12GB verze se stále ploužila se 65 MH/s, pak RTX 3080 Ti FE dosáhla v běžném provozu 108 až 110 MH/s. GeForce RTX 3080 Ti se sice mohou dostat i na 120 MH/s, ovšem k tomu už je zapotřebí agresivní nastavení pamětí, kde už můžeme snadno narazit dosáhnutím teploty 110 °C, která nevyhnutelně přinese umělé škrcení výkonu.
 
Nyní je tu ale otázka, zda se může vůbec něco změnit na trhu s kartami a v těžbě kryptoměn. Těžaři si jistě budou užívat vyššího výkonu, takže lze počítat s tím, že vzroste celkový hashrate Ethereové sítě, čímž zároveň vzroste i složitost těžby. Hodnota Etherea navíc opět míří dolů, letos přichází na trh nové generace karet a hrozí také "The Merge", čili přechod na nový model těžby Etherea. Těžko tak lze očekávat, že by odstranění LHR omezení mělo výrazný dopad. 


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.