reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kryptoplatforma BitMEX dostala pokutu 100 milionů USD, porušovala zákony

12.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Kryptoplatforma BitMEX dostala pokutu 100 milionů USD, porušovala zákony
Americká Commodity Futures Trading Commission (CFTC) oznámila, že kryptoplatforma BitMEX získala vysokou pokutu kvůli tomu, že nedodržovala celou řadu zákonem stanovených regulací a podmínek. 
Commodity Futures Trading Commission (CFTC) tak udělila platformě BitMEX pokutu 100 milionů dolarů za to, jakým způsobem fungovala na americkém trhu mezi listopadem 2014 a říjnem 2020. 
 
 
Jde především o to, že BitMEX nabízela různé služby (Designated Contract Market, Swap Execution Facility, Futures Commission Merchant) bez příslušné registrace právě u CFTC, která by této platformě umožnila nabízet americkým občanům příslušné kryptoměnové transakce. 
 
Dále se měl BitMEX provinit tím, že nedokázal implementovat procedury známé jako Customer Information Program (CIP) a Know-Your-Customer (KYC), které slouží k jednoznačné identifikaci občanů USA a také se nedokázala platně zařadit do programu Anti-Money Laundering (AML) proti praní špinavých peněz. 
 
Tím to však nekončí, své vážné výhrady proti BitMEX má také U.S. Department of the Treasury's Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN). Dle této organizace nedokázala BitMEX informovat úřady o jistých podezřelých aktivitách, které se týkaly obchodování s kryptoměnami a měly být spojeny s praním špinavých peněz, financováním teroristů, rizikovými transakcemi, vydíráním pomocí ransomwaru či obchodováním na darknetu. 
 
Dle FinCEN jde v tomto případě přinejmenším o 209 milionů dolarů v kryptoměnách v rámci transakcí mezi známými darknetovými trhy či neregistrovanými finančními službami, které poskytují tzv. mixing service. Jde tu o službu sloužící k tomu, aby byly co nejlépe zamaskovány stopy po transakcích kryptoměn, čili takové zpravidla využívají třeba ti, kteří napadnou kryptoměnovou burzu a vysají její účty. FinCEN přitom tvrdí, že BitMEX nepodal autoritám zprávu o alespoň 588 konkrétních případech podezřelých aktivit.
 
Platforma BitMEX na to zatím reagovala tak, že začala odmítat zákazníky z USA, čili ti ihned uvidí upozornění, že v jejich regionu nabízené služby neplatí. 


reklama