reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kterak vyhrabali snímky a testy nikdy nevydané 3Dfx Rampage

14.12.2018, Jan Vítek, aktualita
Kterak vyhrabali snímky a testy nikdy nevydané 3Dfx Rampage
Společnost 3Dfx přinesla do PC revoluci, kterou bohužel sama neustála. Jak rychle její hvězda v PC světě zazářila, tak rychle i zhasla a zůstala po ní i jedna relikvie v podobě nikdy nevydaného čipu Rampage. 
Na našem serveru jsme éru firmy 3Dfx zachytili až v roce 1999 (dříve jsme holt neexistovali), a to už byly aktuální karty VooDoo 3. Na trh se však dostaly i další modely VooDoo 4 a VooDoo 5 s nadějnými čipy VSA-100, ovšem v tu dobu už se rozjela NVIDIA se svými prvními GeForce a nastoupily také ATi Radeon a 3Dfx byla ve svém snažení pomalá a nedokázala dostat VSA-100 na trh včas. 
 
 
V roce 2000 se však objevila pro 3Dfx ještě jedna naděje, a sice čipy Rampage, na nichž pracovala cca od roku 1998. Mluvilo se o zbrusu nové architektuře zcela odlišné od předchozích Voodoo, pro kterou se využije 0,18 mikronů a výsledný čip bude taktovaný až na 250 MHz. 
 
To mělo přinést výkon pro vykreslení 75 milionů trojúhelníků za sekundu a fillrate až 2 gigapixely za sekundu. Počítalo se také s paměťmi DDR SDRAM a především s tím, že 3Dfx Rampage přijdou na trh už kolem Vánoc roku 2000. 
 
3Dfx mezitím začala nabízet karty s ještě více čipy VSA-100 a nabídla i VooDoo 6 6000 se čtyřmi grafickými čipy, 128 MB paměti a rozhraním AGP za 599 USD, což by po započtení inflace dnes dělalo téměř 900 USD. To i GeForce2 Ultra stála o sto dolarů méně, i když slibovala "jen" 1 GPixel/s. Nakonec se ale VooDoo 6 na trh ani nedostalo a 3Dfx prodalo svou příslušnou technologii SLI, která měla zajistit spojení výkonu čtyř VSA-100, kalifornské společnosti Quantum3D.
 
Společnost 3Dfx se však v průběhu roku 2000 dostala do vážných finančních problémů a na projekt Rampage, který měl vyústit ve vydání karty o výkonu srovnatelném s GeForce 3 Ti 200, už nikdy nedošlo. Nicméně některé čipy vyrobeny byly a my se můžeme podívat na snímky, které vyhrabal server DSOGaming.
 
 
Můžeme se tak podívat na to, jak Rampage dosáhla 458 bodů v 3DMarku 2001 nebo jak na ní běží titul Max Payne a trošku si zavzpomínat na rozhraní AGP a dobu prvních Pentií 4.  
 
 
Veškeré dostupné snímky tak naleznete přímo na DSOGaming.
reklama