reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kuřecí speciál? AIDA64 zmiňuje Core i9-9900KFC

18.2.2019, Jan Vítek, aktualita
Kuřecí speciál? AIDA64 zmiňuje Core i9-9900KFC
Procesor Intel Core i9 s velice zajímavým označením se objevil v poznámkách k nové verzi AIDA64. Jedná se o Core i9-9900KFC, díky němuž můžeme myslet spíše na kuřata než na gigahertze. O co se jedná? 
Intel Core i9-9900KFC už dostal přezdívku Kentucky Fried Core a aktuálně se můžeme pídit po tom, co jeho označení vůbec znamená.  
 
 
Je třeba ale poukázat na to, že ta samá AIDA64 loni v létě obsahovala ve svém logu informace o GPU NVIDIA GV102 a GV104, čili generace Volta, která nikdy nepřišla a těžko kdy přijdou.  
 
 
Nová AIDA64 ale zmiňuje přímo a konkrétně Core i9-9900KFC, takže se alespoň podívejme na to, co by to mohlo znamenat. Označení K je jasné, takové mají procesory s odemknutým násobičem. Označení F je nové a nesou ho procesory, které nenabízí integrovaný grafický čip, jenž je v nich deaktivovaný.
 
Záhada je tak písmeno C, které jsme naposledy v případě desktopových procesorů Intel viděli u jediných dvou takových modelů generace Broadwell. Šlo o procesory vybavené výkonnou grafikou Iris Pro, což znamená i L4 cache ve formě eDRAM pro její účely. To se ale jaksi vylučuje s tím, co víme o označení F, takže pokud je Core i9-9900KFC, mělo by to znamenat něco jiného. 
 
Na Anandtechu se spekuluje, že by mohlo jít o procesory bez integrované grafiky, ale zato s eDRAM, ale to osobně považuji za nepravděpodobné vzhledem k tomu, že eDRAM v procesorech Intel slouží právě grafice Iris Pro jako alespoň nějaká kompenzace pomalých pamětí DDRx. Uvidíme, co na to AIDA a Intel. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama