reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LCD Alienware AW3423DW se chlubí panelem Quantum Dot OLED

7.1.2022, Jan Vítek, aktualita
LCD Alienware AW3423DW se chlubí panelem Quantum Dot OLED
V Alienware si připravili velice zajímavý herní monitor, který disponuje panelem typu OLED a navíc s Quantum Dot. Jde o monitor s vynikajícími specifikacemi, což se ale také jistě odrazí i na ceně, ale tu zatím neznáme.
Alienware AW3423DW přijde na trh 29. března za neuvedenou cenu, kterou snad raději ani vědět nechceme. Stačí se podívat na specifikace, dle nichž tu máme herní monitor s širokoúhlým displejem o rozlišení 3440 x 1440 (21:9) a úhlopříčkou 34 palců. Je prohnutý se zakřivením 1800R a především je to typ QD-OLED, čili panel OLED s technologií Quantum Dot, která má jako obvykle zajistit celkově kvalitnější barvy a lepší pokrytí barevných prostorů. Mělo by tu jít konkrétněji o lepší podání světlejších barev, kde mají panely OLED už tendenci zobrazovat spíše bílou, ale také prokreslenější stíny. Panely QD-OLED byly ostatně i velké  téma pro letošní CES díky nové nabídce televizorů firmy Samsung, a tak není divu, že i tento monitor využívá panel od Samsungu. 
 
 
Monitor AW3423DW se dále chlubí odezvou, která je pro klasické LCD panely v podstatě nedosažitelná. Jde o jen 0,1 ms GtG (šedá - šedá), přičemž obnovovací frekvence až 175 Hz také není špatná, přičemž ta bude řízena pomocí NVIDIA G-Sync Ultimate. Zmíněných 175 Hz je strop pro připojení přes DisplayPort, jinak na HDMI to bude maximálně 100 Hz. 
 
 
Typický jas pak činí 250 cd/m2, ovšem maximální je 1000 cd/m2, přičemž tu máme certifikaci VESA DisplayHDR TrueBlack 400 a schopnost zobrazovat černou od 0,0005 cd/m2, čili rozsah je skutečně velký. Co se týče barev, prostor sRGB dokáže tento monitor pokrýt ze 149 procent a DCI-P3 pak z 99,3 % a už z továrny přijde k zákazníkovi zkalibrován s Delta-E <2. Díky tomu a režimu Creative Mode pro přepínání mezi různými barevnými režimy se také dá říci, že nejde jen o herní monitor, ale i o hardware, který ocení i grafici.
 
Do výbavy patří dvě rozhraní HDMI, jeden DisplayPort, hub se třemi USB 3.2 a také audio výstup pro sluchátka. Nechybí také flexibilní stojan nahraditelný VESA držákem, podsvícení AlienFX a samozřejmě i různé herní režimy. OSD menu budeme ovládat pětiosým minijoystickem a pokud jde o záruku, ta je tříletá a pokrývá i případné vypálení displeje.  


reklama