reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo uvádí ultraširoká 43,4" LCD pro práci i hry

11.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Lenovo uvádí ultraširoká 43,4" LCD pro práci i hry
Lenovo si připravuje nové LCD monitory s úhlopříčkami, které by dle mnohých slušely leda televizorům. Nicméně jde o ultraširoké panely s odpovídajícím rozlišením, které se budou hodit pro práci i hry, tedy dle toho, co si vybereme. 
Ultraširoké panely, které jsou prohnuté a dokáží nás obklopit, jsou z hlediska hraní velice zajímavé. Dá se říci, že nás dokáží do herního světa vtáhnout podobně jako VR headset, pokud to přeženeme, a z pohledu na ně není složité zjistit proč. 
 
 
Když si představíme, že máme před sebou tak velkou plochu, která nám zabírá značný úhel pohledu a zasahuje i do periferního vidění, může to být ve 3D hrách velice pěkné pokoukání. Na druhou stranu to ale také není nic levného, ať už jde o samotný monitor nebo o sestavu, která jej má krmit, však 43,4" monitory, o nichž se budeme bavit, mají rozlišení 3840 x 1200. Mainstreamová karta tak pro AAA hry na nich zobrazované bude jen těžko stačit. 
 
 
Lenovo si připravuje jednak herní model Legion Y44w a pak pracovní ThinkVision P44w, které můžeme od sebe na první pohled rozeznat dle stojanů. Oba mají společný panel se zmíněným rozlišením (poměr 32:10) a maximálním jasem 450 cd/m2, takže mohou nést certifikaci VESA DisplayHDR400 a podporují formát HDR10. Vybaveny budou také hubem se dvěma porty USB 3.1 Gen1 a Gen2 typ C a také podporou napájení až 90 W skrz ně oba. Jak tedy ukazuje následující obrázek, můžeme k nim připojit a napájet skrz ně i dva notebooky, přičemž displej rozdělit právě mezi jejich dva vstupy. A krom toho je tu i v dolním rámečku displeje vysunovací modul se čtyřmi (nebo dvěma, v tom se informace rozcházejí) USB porty, do nichž napojíme periferie. Ze zprávy však není jasné, zda funkci PbP (Picture by Picture) opravdu podporují oba modely, i když je výslovně napsané, že oba mají podporovat dané 90W napájení skrz oba porty USB 3.1. Oba monitory pak ještě samozřejmě nesou rozhraní HDMI a DisplayPort. 
 
 
Herní model Legion Y44w podporuje standard AMD FreeSync 2 HDR a maximální obnovovací frekvenci 144 Hz s odezvou 4 ms. Má také odnímatelné reproduktory Harman Kardon. 
 
Pracovní ThinkVision P44w má zase integrovaný KVM přepínač pro přepínání vstupu periferií mezi dvěma připojenými počítači. Tento model tak určitě podporuje zobrazení obraz vedle obrazu, čímž se z něj v podstatě stanou dva na sebe přímo nalepené 24" panely o rozlišení 1920 x 1200. 
 
Lenovo Legion Y44w přijde na trh v dubnu s cenou 1200 USD a ThinkVision P44w ve stejné době za 1300 USD. 
 


reklama