reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG odhaluje první OLED TV s podporou G-Sync

10.9.2019, Jan Vítek, aktualita
LG odhaluje první OLED TV s podporou G-Sync
Je zřejmé, že OLED televizory či televizory obecně a technologie G-Sync, to nejde moc dohromady. Nicméně řada lidí může mít zájem o provozování výkonného PC napojeného na domácí televizor a pro ně tu budou nové produkty od LG.
LG Electronics (LG) spojila své síly s NVIDIÍ a přidala do své řady OLED televizorů, a to konkrétně modelů 65/55E9 a 77/65/55C9 kompatibilitu s technologií G-Sync. Rozběhat tak na nich budeme moci synchronizaci obrazu s kartami GeForce, což se bude hodit při hraní her. Logicky to tak znamená, že k takovým televizorům bychom měli mít napojenou výkonnou PC sestavu, která se bude nacházet pravděpodobně v obývacím pokoji, takže bude plnit tradiční roli herní konzole. Nicméně nikdo nám nebrání si OLED televizor postavit na stůl a využít jej jako monitor, i když jde o úhlopříčky 55 až 77 palců. 
 
 
Dalším logickým tématem je, jaká je maximální obnovovací frekvence nových monitorů a v jakém jejím rozsahu může G-Sync pracovat. Jde konkrétně až o 120 Hz s tím, že monitory dle uváděných specifikací slibují i jen 6ms input lag, a to při rozlišení 1440p při 120 Hz a 13 ms na 4K při 60 Hz. Čili pro 4K oněch 120 Hz neplatí, ale pokud jde o moderní a náročné hry, z nich bychom při takovém rozlišení stejně 120 Hz nevymáčkli. Respektive ne vždy nebo ne na nejvyšší detaily. Co se týče rozsahu, o tom se ve zprávě nemluví, ovšem zařízení s podporou G-Sync by ze své podstaty měla podporovat plný rozsah od 0 Hz. Zde ale nejde o pravý G-Sync, ale o certifikaci G-Sync Compatible, která je v případě PC monitorů založena na Adaptive-Sync a nevyžaduje hardwarový modul. 
 
Díky technologii OLED zde nebude chybět ani podpora HDR, a to konkrétně i HDR10 s Dolby Vision přes HDMI 2.1 s auto low latency mode (ALLM), enhanced audio return channel (eARC) a variable refresh rate (VRR). Dále můžeme využít filmové audio formáty Dolby Atmos i bezztrátové Dolby TrueHD. 
 
NVIDIA G-SYNC Compatible pro OLED TV firmy LG pro tento rok bude zprovozněna během několika týdnů prostřednictvím aktualizací firmwarů. 



reklama