reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Libra od Facebooku na pranýři, možná nikdy ani nebude

1.8.2019, Milan Šurkala, aktualita
Libra od Facebooku na pranýři, možná nikdy ani nebude

Připravovaná kryptoměna Facebooku a jeho společnosti Calibra nazvaná Libra, se setkala s velmi negativním přijetím u příslušných regulátorů. Nakonec to vypadá, že nová kryptoměna možná ani nikdy nevznikne. 

Kryptoměna Libra od společnosti Facebook a dalších členů Libra Association (včetně společností Visa, Mastercard nebo Paypal) to má od svého začátku velmi těžké. Podezřivý vztah ke kryptoměnám, skandály ohledně soukromí u Facebooku a jeho jiné problémy posledních měsíců vzbuzují velkou nedůvěru u příslušných regulátorů. Facebook už musel svůj záměr obhajovat u Senátu a nyní ve zprávě investorům sám přiznal, že na základě tlaků bude nová kryptoměna patrně pozdržena (měla se původně objevit v příštím roce), ale možná ani vůbec nikdy nevznikne.
 
Facebook Libra
 
Dále přiznal, že s kryptoměnami nemá větší zkušenosti, což může ovlivnit jeho schopnost přinést na trh produkt tohoto typu. Dalším hřebíčkem do rakve je fakt, že jedním z cílů Libry bylo přinést možnost indickým rodinám posílat peníze ze západních zemí do Indie, nicméně indická vláda už přinesla návrh zákona, který by Libru postavil mimo zákon a jeden z hlavních cílů by tak nemohl být splněn. Cílový trh celé Libry přes 1,7 miliardy lidí by se tak výrazně smrsknul. Zatím tak víme jen to, že podle Facebooku Libra nebude spuštěna dříve, než splní všechny požadavky regulátorů. A zde je otázkou, zda je někdy vůbec splní. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama