reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Libre Office bude podporovat klingonštinu, tagha'!

13.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Libre Office bude podporovat klingonštinu, tagha'!
Na twitteru Libre Office se objevilo oznámení, že nová verze tohoto kancelářského softwaru bude podporovat klingonštinu, o což se zasadili lidé z The Open Document Foundation. A mimochodem půjde i o mezislovanštinu. 
Podpora klingonštiny pochopitelně vyvolá po světě větší ohlas, ale my se samozřejmě podíváme i na mezislovanštinu, kterou má Libre Office podporovat od verze 7.3, jež bude dostupná od února. 
 
 
Jde tu tak o umělé jazyky, i když v případě klingonštiny se to asi nevyplatí na určitých místech s výskytem bat'lethů zvlášť zdůrazňovat. Informace o podpoře už byly také zaneseny do příslušné wiki, kde se také dozvíme, že v případě mezislovanštiny tu půjde o verze v latince i cyrilici. 
 
A co vůbec je mezislovanština? Tento jazyk byl vytvořen s tím cílem, aby byl srozumitelný většině Slovanů. Problém je ovšem ten, že lidé se těžko budou mezislovanštinu učit, a tak se už rovnou počítalo s tím, že půjde spíše jen o schopnost porozumět a ne v tomto jazyce psát či mluvit. Z Wikipedie si můžeme vytáhnout třeba ukázku ze Všeobecné deklarace lidských práv psaných v mezislovanštině: 
 
Vsi ljudi rodet se svobodni i ravni v dostojnosti i pravah. Oni sut obdarjeni razumom i svěstju i imajut postupati jedin k drugomu v duhu bratstva.
 
Textu tak sice lze porozumět, ale něco mezislovanštině napsat či říci, to už je zcela jiná věc. V klingonštině ale samozřejmě nebude fungovat ani to, ale zase budeme mít šanci tímto jazykem oslovit miliardy občanů slavného Klingonského impéria.


reklama