reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lidé v USA nyní mohou legálně obcházet DRM ve snaze opravit hardware

26.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Lidé v USA nyní mohou legálně obcházet DRM ve snaze opravit hardware
Librarian of Congress, který má široké pravomoci nad uplatňováním zákona DMCA (Digital Millennium Copyright Act), umožnil americkým zákazníkům legálně obcházet různé ochrany, které by jim měly zabránit v opravě hardwaru.
Právo na opravu hardwaru je stále větší téma nedávno oživené i případem zabavené dodávky baterií pro Apple. Nyní tu máme další zprávu, která je pro uživatele v USA a v podstatě i po celém světě veskrze pozitivní. Ti mohou poděkovat člověku ve funkci Librarian of Congress, který nyní ukázal moc svého úřadu tím, že umožnil zcela legálně obcházet DRM ochranu různých zařízení, mezi něž jmenovitě patří i telefony (přávě případ Apple) a traktory či obecně zemědělské stroje (John Deere).
 
 
Jde tedy o velké vítězství pro lidi aktivně prosazující toto právo a kteří věří, že společnosti by se neměly schovávat právě za zákon DMCA a znemožňovat i zakazovat svým zákazníkům opravovat software, který oni vlastní. Nicméně stále jde pouze o výjimku, která není zakotvena v zákoně a je tu také jedna podmínka, která je ale pochopitelná: musí jít o opravu produktu, který byl legálně nabytý. 
 
V zákoně je přitom zaneseno, že spotřebitelé nemohou manipulovat s technickými zařízeními, které slouží k řízení přístupu k nim. Taková zařízení známe prostě jako hardwarová DRM a už v roce 2015 Librarian of Congress rozhodl, že lze hacknout DRM ve snaze opravit si traktor, jak jsme už psali dříve. Vždy po třech letech ale může tato opatření rozšířit nebo prostě změnit a nyní rozhodl, že spotřebitelé mají právo na údržbu i opravu mnohem více produktů, než jsou jen traktory a zemědělské stroje. 
 
Znamená to rovněž, že nyní můžeme v USA legálně deaktivovat ochranu, která slouží pro zabránění instalace neoficiálního softwaru na počítač, telefon či jinou elektroniku. To samé platí pro software, který brání funkčnosti zařízení třetích stran, takže dejme tomu nějaké komponentě v počítači chráněném pomocí DRM. Nicméně to v žádném případě neznamená, že by nám to výrobci daných produktů měli sami aktivně umožnit. Jen nás nemohou nijak postihovat za to, že si to zařídíme sami. To tedy znamená, že výrobci mohou s využitím vlastních prostředků proti tomu bojovat a už to také dělají, jako například Apple, který z MacBook Pro odstraňuje servisní "recovery port", aby je šlo obtížněji opravovat. 
 
nyní už chybějící recovery port
 
To tedy znamená, že pokud budeme potřebovat k provedení opravy nějaké náhradní díly, můžeme mít smůlu, protože nám je také nikdo nemusí poskytnout. To nezávislé opravny obcházejí právě objednáváním dílů třeba přímo z Číny, které mohou pocházet ze šedého trhu a na to se nové rozhodnutí také nevztahuje. 
 
Čili pro zastánce práva na opravu boj nekončí a neskončil by ani v případě, že by tyto změny byly zakotveny v zákoně. Jde jim i o to, aby nám výrobci sami v opravách nebránili, nabízeli náhradní díly za rozumnou cenu, atd. 
 
 


reklama