reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Válka o právo na opravu HW pokračuje, zabavena byla dodávka baterií pro počítače Apple

22.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Válka o právo na opravu HW pokračuje, zabavena byla dodávka baterií pro počítače Apple
Až absurdních rozměrů nabývá souboj mezi lidmi, kteří chtějí mít právo si opravovat a nechat opravovat vlastní hardware a společnostmi, které o to nestojí. Ve světě zemědělské techniky je jejich reprezentantem John Deere a ve světě hardwaru zase Apple.
Americké Department of Homeland Security (DHS) nedávno zabavilo zásilku 20 baterií v hodnotě kolem 1000 dolarů, která mířila k Louisu Rossmanovi, známému expertu na opravování hardwaru firmy Apple. DHS se stará také o celní záležitosti a dle názoru tohoto úřadu byly baterie falešné. Dříve v tomto roce přitom Rossmann serveru Motheboard sdělil, že další bitva ve válce mezi spotřebiteli a firmami se svede ohledně toho, jaký je rozdíl mezi repasováním/renovováním a falšováním hardwaru. V té době mu už byla zabavena zásilka displejů pro telefony iPhone. 
 
 
 
Zabavené baterie putovaly z Číny do New Yorku a tamní Rossmann Repair Group, firmě specializující se na opravování produktů firmy Apple. Takové selektivní zaměřování organizace DHS přitom jednoznačně vypovídá o tom, že firma Apple v tom musí mít také své prsty, a tak Rossmann přímo uvedl, že jeho baterie zabavil Apple a celníci. Jde přitom o modely, které jsou určeny do počítačů, jež Apple už dávno neprodává a ani nepodporuje, čili z jeho pohledu jsou zastaralé. Dle Rossmanna přitom úřadům vůbec nezáleží na tom, zda dané baterie jsou, nebo nejsou pravé. Prostě je nepovolí dovézt a uvedou, že jsou falešné. 
 
Celníci danou zásilku zadrželi už 6. září, přičemž Rossmanna o tom informovali v dopisu až z 5. října. Dle dostupných informací totiž byly zadržené baterie odeslány do Centers for Excellence and Expertise (CEE) pro posouzení. Dle posudku měli v CEE problém ne se samotnými bateriemi, ale s logem firmy Apple, a to prostě ten, že baterie toto logo nesly. Čili dle CEE: produkt, který nepřijde oficiálními prodejními kanály a nese logo Apple, takový je automaticky falešný. Odmítají tím možnost, že může jít o originální náhradní díly, alespoň tak to vidí Rossmann. 
 
 
Tyto záležitosti se přitom netýkají jen jeho obchodu. V květnu byly Jesse Jones, další hlasité zástupkyni práva na opravu, zabaveny LCD displeje pro iPhony v hodnotě 1727 dolarů a Apple se snažil své drápky dostat také do Evropy, když se snažil norskému opraváři zakázat činnost tím, že používá neautorizované součástky. Soud rozhodl, že opravář má právě je dovážet a používat. Rossmann je ale aktuálně tím nejviditelnějším obhájcem práva na opravdu produktů Apple a nyní chce u soudu bojovat a co nejvíce nechat zviditelnit svůj případ. Argumentuje především tím, že snaha bránit v opravě produktu, který už oficiálně ani není podporován, je špatná, zvláště pokud jde o pouhou výměnu baterie, jež prostě časem nevyhnutelně ztratí svou kapacitu a stane se nepoužitelnou. 
 
Právě o to mnohým firmám jde. Potřebují prodávat nové produkty a co rozhodně nepotřebují je to, aby si lidé sami prodlužovali život těch starých. Pokud někdo v EU hledá další ekologické téma, jejž by se mohl chytit, zde je v celé své kráse. 
 


reklama