reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lightelligence ukázala prototyp optického AI akcelerátoru

16.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Lightelligence ukázala prototyp optického AI akcelerátoru
Optické čipy představují jednu z možných cest, kudy se může ubírat výpočetní technika ideálně ještě před dosažením bodu, kdy už technologie klasických křemíkových čipů nebude pořádně kam vyvíjet. Lightelligence tuto cestu prošlapává. 
Lightelligence tak vyvíjí technologii, o níž jsme už několikrát slyšeli. Jde v ní prostě o to, že nositelem informace v čipu není elektron, ale foton, takže výsledný čip je ve výsledku spleť optických cest a obvodů. Obecně očekávané výhody jsou především v tom, že takové čipy nemají tvořit významné množství odpadního tepla, takže ani nemají s klasickými čipy srovnatelnou spotřebu a nepotřebují výkonné chlazení. Vedle toho mají být optické čipy i velice rychlé s ohledem na přenos dat a latence. 
 
 
O tom mluví právě i firma Lightelligence, která zaměstnává pouhých 20 lidí, ovšem mezi nimi jsou zkušení vědci z univerzit a veteráni průmyslu, jako například Maurice Steinman z AMD nebo Gilbert Hendry dříve pracující v Googlu a Microsoftu. 
 
 
Jak se dalo očekávat, v Lightelligence se nevyvíjejí čipy, které by byly pouze a jen optické, ale spíše hybridní, takže se mluví o počítačových čipech obsahujících optické obvody. Na světě už přitom má být AI acelerátor, který má být "zhruba 100x výkonnější než ty nejlepší elektronické čipy současnosti", a to zvláště díky zmíněnému rychlému přenosu dat a latencím a to se konkrétně týká třeba vektorového součinu a obecně pak lineárních operací. Latence mají být dle toho mála informací, které zatím byly sděleny, oproti elektronickým čipům "10.000x lepší" a také spotřeba má být o několik řádů nižší.  
 
Prototyp firmy Lightelligence přitom už přichází ne jako nějaké laboratorní zařízení, ale už na malém plošném spoji, který se už dá integrovat do síťových edge serverů. Demonstrován byl na nich zatím benchmark MNIST, který využívá model strojového učení pro počítačové rozpoznávání ručně psaných číslic.
 
A co budoucnost? Vývojáři z firmy Lightelligence uvádějí, že jejich AI akcelerátor bude k dispozici se softwarem, který umožní daný hardware zakomponovat do již existujících systémů, jako je Google Tensorflow, Facebook Caffe2 nebo Pytorch. V tomto podnikání přitom Lightelligence bude mít svého soupeře v podobě dalšího startupu zvaného Lightmatter. 
 
Zdroj: Hexus.net, Nature Photonics (pdf)


reklama