reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Linksys využije Wi-Fi k odhalení nevítaných návštěvníků domácností

9.10.2019, Jan Vítek, aktualita
Linksys využije Wi-Fi k odhalení nevítaných návštěvníků domácností
Zabezpečení bytů a domů je obvykle otázka využití kamer a různých senzorů detekujících rozbitá skla a otevřené dveře. Společnost Linksys na to chce ale pomocí svého Intelligent Mesh jít poněkud jinak. 
Při zabezpečení domácností systémy, které dokáží vyvolat poplach při detekci nepovolaného návštěvníka se obvykle využívají detektory na oknech či dveřích a pak kamery s detekcí pohybu či jen pohybová čidla. Co kdybychom ale mohli pro takovou věc využít i víceméně prostý domácí Wi-Fi router a konkrétně pak i jeho bezdrátové rozhraní?  
 
 
V tomto případě jde o alternativní využití pro mesh Wi-Fi, čili síť vytvořenou z několika navzájem bezdrátově propojených zařízení, která primárně slouží v případě, kdy potřebujeme pokrýt i vzdálenější místa, kam by signál centrálního routeru nedosáhl nebo byl nespolehlivý. 
 
Linksys představil konkrétně službu Aware, která bude mít za úkol sledovat, zda do objektu nevnikl někdo cizí. Tato služba využívá mesh routery Linksys Velop Tri-Band AC2200 tvořící "inteligentní mesh síť".
 
 
Routery tak změnou v šíření signálu zjistí, že se v objektu někdo pohybuje a v takovém případě spustí poplach a zákazník bude upozorněn pomocí aplikace Linksys Smart WiFi (Android, iOS). Firma se také chlubí, že s takovým řešením dorazila na trh jako vůbec první. 
 
Je tu ale řada očividných otázek, a to především o spolehlivosti. Prý se nemáme obávat o to, že bychom byli zavaleni falešnými poplachy a také půjde nastavit citlivost, aby poplach nespustila třeba kočka na noční procházce. No dobře, ale co takové tři kočky provozující pravidelné noční rodeo? A pokud ne kočky, pak co opravdový zloděj, který ovšem před svou akcí vyhodí pojistky? 
 
Aplikace také bude zaznamenávat po dobu 60 dní historii, ovšem celá služba Linksys Aware není zdarma. Krom nutného pořízení mesh routerů to bude chtít také předplatné ve výši 3 dolarů měsíčně, nebo 24 ročně s tím, že Linksys nabízí tříměsíční zkušební dobu zdarma. Pokud už někdo má potřebný hardware dávno doma, postačí mu u něj aktualizovat firmware a pak si stáhnout na telefon příslušnou aplikaci. Později ovšem nebude Aware omezena jen na zmíněné routery Velop a rozšíří se i na jiné produkty pro mesh Wi-Fi. 
 
Zdroj: Techspot


reklama