reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Linksys WRT32X: "první opravdový herní router"

23.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Linksys WRT32X: "první opravdový herní router"
K síťovým zařízením vydávajícím se za herní hardware můžeme být zdravě skeptičtí, a to v tom ohledu, zda jejich funkce mají vůbec nějaký praktický význam. Nyní se nás o tom bude snažit přesvědčit Linksys se svým WRT32X. 
Linksys WRT32X je tak prezentován jako "první opravdový herní router", a také že byl prezentován na Gamescomu 2017, přičemž výrobce uvádí, že jej tak pasoval díky třem technologiím. 
 
 
Především má jít o síťovou technologii od Rivet Networks, která stojí za velice dobře známou značkou Killer Networks, která už před lety zaplavila herní základní desky od Gigabyte, Asus, MSI či ASRock. WRT32X má být prvním a jediným routerem na trhu, který má zabudovaný Killer Prioritization Engine (KPE), takže by měl dobře využívat možností počítačů vybavených právě ethernetovými kontrolery Killler.
 
Je tak ale zřejmé, že jde o prioritizaci herních packetů posílaných mezi samotným PC a routerem a kdo si někdy zkusil ověřit odezvu dobře pracujícího běžného domácího routeru, zjistil, že v ní problém opravdu nebývá a ten by mohl nastat při opravdu vysokém vytížení domácí sítě. Nicméně Vince La Duca z firmy Linksys nás ubezpečuje, že na rozdíl od jiných firem není WRT32X jen jakási herní návnada doplněná chytrým marketingem a zároveň dodává, že jejich router byl "postaven tak, aby nabídl nejlepší online herní zážitek". Jisti si můžeme být pouze tím, že jiné firmy by mluvily podobně. 
 
 
Druhá z nabízených herních technologií je skryta za zbrusu novým firmwarem a grafickým uživatelským rozhraním, které Linksys prý vyvinul zcela nově právě pro WRT32X, aby zajistil především co nejkratší odezvu. Čili tento firmware nemáme najít na žádném jiném firemním routeru. Vedle toho tu také bude v ovladacím panelu síťovek Killer nová záložka, s jejíž pomocí budeme moci měnit některá nastavení routeru. 
 
Co se týče hardwaru, WRT32X je založen na dvoujádrovém CPU ARM na 1,8 GHz, Wi-Fi část je tvořena 802.11ac Wave 2 Dual-band 3x3 wireless radio AC3200, pak tu je 256 MB paměti Flash, 512 MB DDR3 a pětiportový gigabitový router s TCAM (4 LAN, 1 WAN). Router také disponuje jedním portem USB 3.0 a jedním kombinovaným eSATA/USB 2.0 s podporou úložných zařízení se systémy FAT, NTFS a HFS+. A pokud by snad někomu originální firmware nevoněl, bude možné využít OpenWrt.
 
Pokud vás Linksys WRT32X zaujal, budete si muset připravit 300 dolarů, čili u nás asi kolem 8000 Kč. Do Evropy dorazí někdy v říjnu. 
 
Zdroj: Hexus.net
reklama