reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Linus Torvalds si odpočine od Linuxu, chce zlepšit své chování

18.9.2018, Milan Šurkala, aktualita
Linus Torvalds si odpočine od Linuxu, chce zlepšit své chování
Linus Torvalds je podobný nervák jako je nebo byla většina velkých vůdčích osobností typu Elon Musk nebo Steve Jobs. Své letité nepříjemné chování chce řešit dočasným odpočinkem od vývoje Linuxu.
Většina velkých osobností, které ve světě technologií něco dokázaly, má některé rysy společné. Obvykle mají na sebe i na ostatní přehnané nároky a pokud není vše tak, jak si představovaly, dokáží se pěkně rozzuřit. Obvykle takoví lidé neumí jednat se svými podřízenými a ukázek bychom v historii našli více než dost. Zářným příkladem byl Steve Jobs, nyní je to zejména Elon Musk a nepříjemný dokázal být údajně i Bill Gates. Desítky let musí také obrovské nároky a časté výbuchy plné sprostých slov snášet také linuxová komunita od Linuse Torvaldse. Tento v Americe žijící Fin dodnes vede vývoj operačního systému Linux a je znám tím, že se velmi nevybíravě vyjadřuje na adresu lidí, kteří něco pokazí.
 
Linus Torvalds
 
Zdroj: linuxmag.com [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], přes Wikimedia Commons
 
To, že se neumí chovat, ví už nějakou dobu. Teprve nyní se ale rozhodl, že se pokusí s tím něco udělat. Torvalds si tak dá od vývoje Linuxu dočasnou pauzu a chce najít odbornou pomoc, aby mu pomohla lépe se vyrovnávat s návaly vzteku. Rozhodnutí přišlo chvíli poté, co si spletl data své rodinné dovolené a tradiční vývojářské konference Maintainer Summit, kde se schází okolo 30-40 předních vývojářů Linuxu. Tato data se překrývala a Torvalds tak nemohl navštívit konferenci nebo nejet na dovolenou. Ten tak nakonec doufal a navrhnul, že se to tento rok obejde bez něj, nicméně organizátoři přeložili konferenci z Vancouveru v Kanadě do Edingburghu ve Skotsku, aby se Torvalds mohl dostavit.
 
Tento časový konflikt a neporozumění některým zúčastněným lidem vedl k tomu, že si Torvalds uvědomil, že je potřeba změny. Fakt, že tam vlastně nechtěl jet a zároveň ignoroval některé názory na něj a jeho chování v komunitě, které měly být prodiskutovány, jej vedly k přemýšlení o sobě samému. Dle svých vlastních slov si uvědomil, že jeho e-mailové útoky byly neprofesionální a nevyžádané, zejména pokud šlo o osobní útoky. Za to se všem omluvil a odstoupil. Zda dočasně nebo trvale, to ukáže až čas, každopádně se rovněž vyjádřil, že by Linux velmi rád dál vyvíjet, jenže potřebuje se teď trochu dát dohromady a zapracovat na sobě. Celý dopis můžete najít na lkml.org.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama