reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Litecoin: začíná právě další kryptošílenství?

11.12.2017, Milan Šurkala, aktualita
Litecoin: začíná právě další kryptošílenství?
Zatímco bitcoin v posledních dnech lítá o pár tisíc dolarů nahoru a dolu, jde "jen" o výkyvy do 20 %. Podstatně zajímavější se ale v témže období stává další kryptoměna, litecoin. Ta totiž za poslední tři dny zvýšila svou hodnotu dvojnásobně. 
Kryptoměny jsou v dnešní době velkým tématem. Jejich těžba ovlivňuje cenu a dostupnost hardwaru, spotřebuje skoro 5krát tolik elektřiny než všechny elektromobily na světě dohromady a stávají se také rychlým nástrojem nejen k extrémnímu zbohatnutí, ale i ztrátám. Zatímco bitcoin, který byl v posledních dnech v popředí zájmu, se nyní pohybuje mezi 13,5 až 16,5 tisíci dolary, trochu nepovšimnut je litecoin. Ten si zatím bez většího zájmu médií stoupá výše mnohem rychleji než bitcoin.
 
Litecoin logo
 
Zatímco v květnu se pohyboval jen někde o 20 dolarů a do poloviny listopadu se dostal někam k 60 dolarům za litecoin, poslední týdny začal výrazněji posilovat a kolem 8. a 9. prosince už přesáhl 100 dolarů za kus. Poté to začalo, každý den nyní zvýší hodnotu zhruba o čtvrtinu. Před 24 hodinami byl za $145, nyní už je jeho cena $182. Jak to tak vypadá, zájem se jen stupňuje a problémy, které kryptoměny přináší, se patrně budou dále stupňovat. 
 
Graf vývoje hodnoty Litecoinu
 
Na grafu výše pak vidíte zobrazen vývoj hodnoty litecoinu za poslední měsíc. Jak je vidno, 8. prosince se něco začalo dít, až takové výkyvy nejsou u litecoinu vůbec běžné.
 
Pozn.: Zatímco 11.12. v 16:00 v době psaní tohoto článku byla cena okolo $180-$185, ráno 12.12. okolo 10:00 už činila $245.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama