reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lobbista byl odříznut od Eve Online kvůli korupci přímo ve hře

10.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Lobbista byl odříznut od Eve Online kvůli korupci přímo ve hře
Eve Online je titul, který přitahuje lidi s oblibou v tabulkách, řízení ekonomiky či politikaření. Označován bývá za "vesmírný tabulkový procesor", což asi hovoří za vše a my se nyní krátce podíváme na to, co vše se v tomto světě může stát.
Na jedné straně tu máme opravdový život Briana Schoenemana, právníka a lobbisty a na druhé straně je jeho působení ve virtuálním světě hry Eve Online. Tu berou hráči poměrně vážně, a to až tak, že v ní probíhají demokratické volby. Základem je však to, že si hráč najde své místo a vybere si svou cestu, a to třeba v nějaké skupině a potažmo celé alianci. Může jít cestou vojáka, ovšem v Eve Online mohou největší škody soupeři natropit ekonomická opatření. 
 
 
Autoři hry, CCP Games, jsou v pravidelném kontaktu s hráči, od nichž očekávají zpětnou vazbu a aby to celé mělo nějaký řád, vytvořen byl Council Of Stellar Management (CSM). Ten bychom mohli označit za jakýsi výbor demokraticky zvolených hráčů, kteří mají právo jednat přímo s vývojáři a zastupovat svou komunitu. 
 
Schoeneman se minulý rok se svou herní identitou Brisc Rubal do CSM dostal, před čímž vedl kampaň pod heslem Make Eve Great Again. Se členstvím v CSM ale také přichází nutnost dodržování stanovených pravidel a vedle toho také podepsání informačního embarga, a to už samozřejmě s platností v reálném světě. Je to ostatně logické, neboť lidé v CSM se mohou dostat k dosud utajovaným informacím, které by neměli vytahovat na veřejnosti. 
 
Virtuální Brisc Rubal se ale dle vývojářů dle pravidel nechoval a zneužíval své postavení k finančnímu zisku, tedy v rámci hry. Mohl ale také porušit i informační embargo, což by už platilo pro Schoenemana. K tomu celému se dozvídáme jen to, že Rubal použil důvěrné informace k tomu, aby svým spoluhráčům zajistil pokoutním způsobem finanční zisk. Lidé z CCP Games nezveřejnili žádné podrobnosti, ale dodali, že na dalších setkáních s CSM bude zakázáno používat elektronická zařízení. 
 
Brian Schoeneman dostal permanentní ban a další z jeho skupiny byli vykázáni na jeden rok. On sám nyní hrozí tím, že celou věc požene k soudu (reálnému), neboť se cítí poškozen jak v reálném, tak virtuálním světě a zmiňuje, že v doprovodném e-mailu mu ani nebylo přesně sděleno, na základě čeho mu byl zákaz udělen a jaké jsou k tomu důkazy. Bude to mít ale složité, protože v podmínkách hry Eve Online jednoznačně stojí, že autoři hry mají možnost rozdávat bany kdykoliv na základě vlastního rozhodnutí. 
 
Dle mnohých reakcí by si z toho ostatní měli vzít především jedno poučení: nespojujte svůj osobní a reálný život s hrami a herními identitami. 
 


reklama