reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lobisté bojující proti zákonu o právu na opravu uspěli v Ontariu

3.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Lobisté bojující proti zákonu o právu na opravu uspěli v Ontariu
Zrovna nedávno jsme se podívali na to, jak Microsoft v USA lobuje za to, aby nebyl prosazen zákon garantující zákazníkům právo na opravu. Nyní se dozvídáme, že v sousedním Ontariu lobisté dosáhli svého. 
Zákon v Ontariu by býval první takový, který by se prosadil na území Severní Ameriky a zajistil obyvatelům právo na to, aby od výrobců svých zařízení mohli za férovou cenu získat nástroje a návody k provádění oprav vlastními silami. Není pak divu, že společnosti jako Apple a Microsoft proti takovým zákonům lobují, neboť to ohrožuje jejich výdělek. Zrovna Microsoft se minule snažil ovlivňovat zákonodárce i tak, že vyhrožoval ukončením prodejů tabletů Surface ve státě Washington.
 
 
V tomto případě ale jde o kanadské Ontario a tam zákon předložil liberál Michael Coteau v únoru, přičemž podobná iniciativa je vyvíjena také v celkem 20 státech USA. Včera se zákon dostal do druhého čtení v tamním parlamentu. Probíralo se tak teprve to, zda je návrh zákona v principu hoden další práce, která by vedla k vytvoření jeho finální verze pro schválení. Už v zárodku byl tak zastaven především poslanci z Progressive Conservative Party. 
 
Argumentace odpůrců byla taková, že by daný zákon šel proti myšlence kanadské vlády reprezentované sloganem "Open for Business" a že by ohrožoval duševní vlastnictví amerických firem a mohl by v důsledku vést i k tomu, že ty by přestaly v Ontariu prodávat své produkty. Jak je tedy vidět, výše zmíněná výhružka Microsoftu není zrovna bezzubá, jakkoliv praštěná může někomu připadat. 
 
Poslanec Kaleed Rasheed přímo poznamenal, že zákon by donutil společnosti k tomu, aby běžným uživatelům svěřily své "kódy" a "bezpečnostní věci". Sám předkladatel návrhu Coteau k tomu pak uvedl, že předpokládal tuhý odpor. Už dříve byl osloven organizací EPSC (Electronics Product Stewardship Canada), která v Kanadě zastupuje firmy jako Apple, Panasonic a další. Zaletěl za ním také i samotný zástupce firmy Apple. 
 
Argumentace EPSC byla taková, že by zákon jednak poškozoval duševní vlastnictví firem a také že by představoval nebezpečí pro koncové uživatele ve smyslu: je nebezpečné vrtat se v elektronice. Často byly zmiňovány třeba lithium-iontové baterie, které by lidé snažící se o opravu svých zařízení mohli třeba propíchnout a způsobit požár. 
 
Proti zákonu se postavil také Bill Walker, který poté přiznal, že byl rovněž kontaktován lidmi z průmyslu. Ten vyslal do éteru otázku, že kdo by měl nést odpovědnost za to, že si třeba doma opravíme toustovač a ten nám pak způsobí požár.
 
Zde se jen nabízí otázka, jak to jen mohlo dříve všechno fungovat, když jsme si běžně opravovali televizory, pračky, trouby, základní desky, auta a i dnes, kdo není úplné nemehlo, si dokáže i bez přímé pomoci výrobců tu baterii v telefonu vyměnit, aniž by se musel obávat o život. 
 


reklama