reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lockheed Martin ukázal koncept nového lunárního modulu

5.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Lockheed Martin ukázal koncept nového lunárního modulu
Lockheed Martin chce vrátit Američany na Měsíc, a proto představil koncept znovupoužitelného lunárního modulu. Ten se bude moci snadno vracet na základnu ve vesmíru, díky čemuž bude schopen opakovat cestu na Měsíc i několikrát.
NASA se chce v příštím desetiletí znovu podívat na Měsíc, kde byla naposledy v roce 1972. Podobně tak chce později učinit i s Marsem. Společnost Lockheed Martin je jednou z těch, která nad touto problematikou přemýšlí už nějakou tu dobu. Představila tak koncept toho, jak tohoto cíle dosáhnout, a to opakovaně. Kolem Měsíce by tak měla kroužit nová vesmírná stanice Lunar Gateway, která bude jakousi trvalou vesmírnou základnou na orbitě Měsíce. Odtud pak bude na naši družici létat speciální lunární modul.
 
Lunární modul Lockheed Martin
 
Ten může nést čtyřčlennou posádku a necelou tunu nákladu. Na povrchu Měsíce může zůstat po dobu dvou týdnu a pak bez nutnosti dalšího tankování doletět zpět na základnu Lunar Gateway. Díky tomu, že nebude prolétávat žádnou atmosférou, by měl vydržet mnoho cest tam a zpět bez velmi náročné údržby. Lockheed Martin tedy počítá se znovupoužitelností modulu a díky tomu i se snížením nákladů na cesty. Modul tak bude plněn palivem a servisován ve vesmíru na Lunar Gateway. Díky tomu by mělo být možné založit základnu přímo i na povrchu Měsíce a dovézt sem vědecký i komerční náklad. Takových základen by navíc mohlo být i několik, přičemž by všechny mohly být obsluhovány tímto modulem nebo moduly. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama