reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lucid Air Sapphire útočí na Teslu: 1200 koní a 0-60mph pod dvě sekundy

22.8.2022, Milan Šurkala, aktualita
Lucid Air Sapphire útočí na Teslu: 1200 koní a 0-60mph pod dvě sekundy
Tesle roste konkurence na trhu s elektrickými vozy nejen z řad tradičních výrobců, ale i dalších startupů. Jedním z nich je Lucid, který představil nabroušenou verzi Air Sapphire. Ta přináší výkon 1200 koní a z 0 na 60 mph má zrychlit pod 2 sekundy.
Na trhu s elektromobily začíná být dost přecpáno. Automobilům na elektrický pohon se čím dál tím více věnují tradiční automobilky, ale především tu máme obří množství startupů, které se také snaží o vývoj zajímavých vozů. Tesla se nám už pomalu přehoupává ze startupu na tradiční automobilku, ostatně letos by měla vyrobit nejspíš okolo 1,3-1,4 milionu vozů a v příštím roce by už mohla objemem výroby atakovat výrobce jako Mercedes-Benz nebo BMW. Že nejsložitější na celém procesu, jak dostat nový vůz na trh, je jeho poslední fáze, tedy spuštění sériové výroby, ukázala několikrát nejen Tesla, ale třeba i její konkurence Lucid. Její Lucid Air má 37 tisíc rezervací, v první polovině roku bylo ale vyrobeno jen lehce přes 1400 vozů a dodáno necelých 700. A právě tato společnost představila nový Lucid Air Sapphire, který má překonávat Teslu Model S Plaid.
 
Lucid Air Sapphire
 
Tato verze dostala trojici motorů, dva dozadu (pro každé kolo jeden) a jeden dopředu pro pohon přední nápravy. Celkový výkon má dosahovat 1200 koní (cca 895 kW), což značně překonává už tak šílené výkony S Plaid s 1020 koňmi (cca 760 kW) nebo dosud nejvýkonnější Air Grand Touring Performance s výkonem 1000 koní (cca 745 kW). Akcelerace z 0 na 60 mph (96 km/h) se snížila z 2,6 pod 2 sekundy, což slibuje i Tesla. Na 100 mph (161 km/h) mu to má z nuly trvat údajně 4 sekundy, což by překonalo i supersportovní Rimac Nevera s 1900 koňmi nebo připravovanou Teslu Roadster.
 
Lucid Air Sapphire
 
Poznávacím znakem nového modelu bude modrá barva Imperial Blue, uhlíkově-keramické brzdy, tužší odpružení, rozšíření karoserie o 21 mm vepředu a 24 mm vzadu, aby se sem vešla kola Michelin PS4S 265/35 R20 a 295/30 R21. Na discích mohou být umístěny aerodynamické kryty pro prodloužení dojezdu. Je zde i jinak naladěné ABS, protiprokluzový systém nebo posilovač řízení. Lucid Air Sapphire má proti Tesle akorát jednu nevýhodu, kterou je cena. Ta byla stanovena na 249 tisíc USD (6,13 mil. Kč), zatímco Model S Plaid je za "pouhých" 140,5 tisíc USD (u nás oficiální cena 3,47 mil. Kč). První dodávky vozu by měly proběhnout v USA a Kanadě v příštím roce.
 
Lucid Air Sapphire
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama