reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Má nafukování cen Radeonů podporu samotného AMD?

7.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Má nafukování cen Radeonů podporu samotného AMD?
Ceny grafických karet jsou velké téma. Ty tam jsou ceny, jež zákazníci za Radeony platili před několika měsíci. Dnes je problém takové karty spíše sehnat a my se můžeme dohadovat, proč tomu tak je. Olej do ohně přitom přililo samotné AMD a jeho nedávný tweet.
Grafické karty AMD Radeon RX řady 500 jsou zvláště ve svých výkonnějších podobách nedostupné, což platí i pro náš trh a na těch západních se k tomu navíc přidává podstatně se zvyšující cena. Přeci jen se na tyto trh dostávají zásoby nových karet lépe a běžněji, zatímco u nás prostě není co kupovat, a tak ani není důvod zdražovat. To platí dvojnásob pro nové karty RX Vega, jejichž první kusy by měly dorazit nejdříve za dva týdny. 

 
Co se týče karet GeForce, ty jsou na tom daleko lépe, ale zase je kvůli nedostatku pamětí GDDR5/GDDR5X čeká zdražení, jehož počátky už lze pozorovat. Konkrétně za toto mohou výrobci těchto pamětí, kteří mají velice napilno a nedokáží uspokojovat poptávku po pamětech RAM zvláště pro mobilní zařízení a servery. Odnesly to tak paměti pro grafické karty, jejichž výroba už byla snížena. 
 
Především se ale mluví o vlivu těžařů kryptoměn, za jejichž nevšední zájem o nové karty může především rostoucí hodnota Etherea, které se těží nejlépe právě pomocí GPU. Nyní ale chceme řešit to, kdo může za rostoucí ceny Radeonů RX 500, respektive kdo na tomto stavu bohatne. Médii už proběhla faktura jednoho z dodavatelů, dle níž se už k samotným koncovým prodejcům dostávají karty za cenu vyšší, než jaká je doporučena pro zákazníka. Nyní je tu nová indicie, která napovídá, že AMD tento stav možná i vyhovuje.  
 
 
Tento tweet pochází přímo z oficiálního a ověřeného účtu @AMDGaming a propaguje kartu Radeon RX 570 se 4 GB GDDR5 od XFX s cenou "pouze 279 USD", a to v balíku s Quake Champions Pack, což je prostě DLC pro připravovaný free-to-play titul Quake Champions (aktuálně v předprodeji za 30 USD). 
 
AMD samo přitom představilo nový Radeon RX 570 s cenou 169 USD za 4GB verzi a 199 USD za 8GB verzi. Samotný propagovaný XFX Radeon RX 570 4 GB RS byl uvolněn na trh s cenou 179 USD a když máme vzít AMD za slovo, že Quake Champions Pack je k této kartě zdarma, pak tato firma propaguje danou kartu, jež je předražena o plných 100 dolarů, čili o více než polovinu, a vydává to za dobrou nabídku. 
 
Pak je skutečně třeba se ptát, jaký podíl na navyšujících se cenách má samotné AMD a není divu, že tento tweet se už setkal s velice nevraživými reakcemi. Však se tím RX 470 se 4 GB dostávají na cenovou úroveň GeForce GTX 1060 6GB, která je ve hrách výkonnější, a to třeba i o 40 %. Vypadá to tak, že Radeony v této době skutečně nejsou pro hráče, což je prostě trh, ovšem tweet firmy AMD říká jediné: nám to nevadí. 
 
Zdroj: AMD - Twitter
reklama