reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nedostatek GDDR5 se projevuje, očekávejme zdražování GeForce

4.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Nedostatek GDDR5 se projevuje, očekávejme zdražování GeForce
Před několika dny server Digitimes varoval, že cena pamětí GDDR5 na trhu prudce roste a je jen otázka času, kdy se projeví. Tento čas už v podstatě nastal, neboť už v tomto měsíci se mají zvyšovat především ceny karet GeForce.
Pro zájemce o koupi nové grafické karty, a to zvláště některé z výkonnějších, nastala nebývale nepříznivá konstelace. Z dílny AMD máme na výběr čipy Polaris, v jejichž případě jsou RX 580 a RX 570 nedostupné, nebo jen s velkými obtížemi a mizivou možností výběru, o dostupnosti nových RX Vega se nedá mluvit a je velká otázka, zda se to v příštích měsících vzhledem k těžbě Etherea zlepší a pak tu jsou karty NVIDIA GeForce. 
 
 
Modely jako GTX 1060, 1070, 1080 či rovnou 1080 Ti jsou v našich obchodech stále běžně dostupné, a to za ceny, které se víceméně drží na stejné úrovni již několik měsíců. Server Digitimes ale už dříve varoval, že to tak nemusí vydržet dlouho, neboť ceny pamětí pro tyto karty rostou. To se samozřejmě týká také karet jako Radeon RX 580, ale ty stejně nejsou dostupné, takže v jejich případě je to v podstatě jedno. 
 
Nyní Digitimes opět varují, že v tomto měsíci odstartuje zdražování celé herní řady moderních GeForce, čili od low-endu po hi-end, takže se to týká jak pamětí GDDR5 a možná i GDDR5X. Má jít přitom o cca 10procentní zdražení, takže v případě GTX 1080 Ti i o 2000 Kč, které by mohl zákazník utratit jinak a lépe. 
 
Zpráva také hovoří o tom, že hlavní výrobci těchto pamětí, společnosti Samsung a SK Hynix, už s okamžitou pllatností zdražily paměti GDDR5 o téměř 31 procent a také se chystají snížit objem jejich dodávek. Mluví se totiž o tom, že potřebovaly uvolnit kapacity pro výrobu pamětí pro nové iPhony či jiné mobilní novinky, ale také pro zvýšenou poptávku po serverových pamětech. 
 
Opadnutí kryptotěžební vlny je přitom v nedohlednu, a tak, pokud jste snad odkládali nákup nové karty na zimu, bude dobré tyto plány přehodnotit a zamyslet se nad tím, zda nebude vhodnější si nějakou vybrat dříve. 
 
 
Zdroj: wccftech
reklama