reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Malá 3D biotiskárna pomůže lékařům ošetřit popáleniny

8.5.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
Malá 3D biotiskárna pomůže lékařům ošetřit popáleniny
Technologie 3D tisku ukazuje své výhody v mnoha oblastech, výjimku netvoří ani zdravotnictví. Na Univerzitě Toronto vznikla 3D biotiskárna, která slibuje pomoc lékařům při ošetřování popálenin a jiných zranění. 
Tým výzkumných pracovníků z Univerzity Toronto přišel s 3D biotiskárnou, která by mohla provést revoluci ve způsobu, jakým lékaři ošetřují popáleniny a jiná poranění. Zařízení, které se vejde do ruky, doplňuje náhradní kůži na rány pacientů. Hmota může být použita místo kožního štěpu, její velkou výhodou však je, že nevyžaduje, aby byla pacientovi na jiném místě odebrána zdravá kůže. 
 
Podle jednoho z tvůrců je nevýhoda podobných 3D biotiskáren v tom, že ostatní zařízení bývají často velmi objemná, pomalá a také velmi drahá. Tiskárna z torontské univerzity je ale skladná, váží necelý jeden kilogram, a je tedy vhodná k použití během operací. Zvládne formovat tkáň a položit ji na postižené místo během dvou minut. 
 
 
Pokud jsou rány vzniklé například popálením příliš rozlehlé, je pro lékaře obtížné najít dostatečné množství kůže z jiné části těla, která by poranění zakryla. 3D biotiskárna by ale umožnila doktorům okamžitě na rány aplikovat proteiny kolagen a fibrin. Tým tvůrců také prohlašuje, že jejich tiskárna dokáže kožní tkáně přizpůsobit různým pacientům a charakteristikám zranění. 
 
Náhradní kůže z této 3D biotiskárny zatím nebyla aplikována na lidské pacienty, výzkumníci zkoušeli technologii testovat na prasatech. V plánech do budoucna je zvětšení šířky tiskárny, aby bylo umožněno snáze ošetřit i rozlehlejší rány. Testování se následně přesune i do nemocnice na lidské pacienty. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama