reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Maledivy zachraňují korálové útesy pomocí 3D tisku

19.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
Maledivy zachraňují korálové útesy pomocí 3D tisku
Oteplování oceánů má vliv na to, že korálové útesy pomalu mizí ze scény a s nimi i okolní život. Na Maledivách se tak pokouší o jejich záchranu pomocí 3D tisku umělých útesů, které by měly podpořit tvorbu nových korálových útesů.
Globální oteplování způsobuje odumírání korálových útesů, s nimiž mizí i život, který je typický pro jejich okolí. Vědci už několik let hledají cesty, jak tomuto zabránit a jak pomoci obnově útesů. Jednou z metod je možná překvapivě i 3D tisk. Ten se už nějakou dobu zkouší používat k výrobě umělých útesů, které pak slouží jako podpora pro korály a usnadňuje jim pak tvorbu skutečných korálových útesů. Nyní byl pomocí této metody vyroben zatím největší umělý útes. Vyrobila jej Reef Design Lab z Melbourne v Austrálii, kde pomocí 3D tiskárny za 24 hodin času vytiskli 220 keramických kusů, jež měly sloužit k následnému vytvoření finálního útesu.
 
Umělý korálový útes vyrobený pomocí 3D tisku
 
Tyto díly pak byly přepraveny na Maledivy, kdy byly naplněny betonem a smontovány k sobě do výsledné struktury. Díky 3D tisku může být struktura jednotlivých částí podobná klasickým korálovým útesům a totéž platí i o materiálu. Výsledek je umístěn 7 metrů pod hladinou oceánu a pro rychlejší obnovu byly na strukturu implantovány i živé korály z nedaleké "korálové školky". Vědci nyní doufají, že během dvou let koráli kolonizují připravenou strukturu. Vyzkouší se také, zda bude tato metoda úspěšnější než jiné, např. připravení obdobných struktur z kovů.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama