reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Maličký dron DJI Spark je ovladatelný i gesty ruky

25.5.2017, Milan Šurkala, aktualita
Maličký dron DJI Spark je ovladatelný i gesty ruky
Známý výrobce dronů DJI přišel s novinkou v podobě maličkého dronu Spark. Ten má sotva 300 gramů hmotnosti a přináší možnost ovládání pomocí gest ruky. Má také několik zajímavých režimů sledování snímaného objektu.
Společnost DJI je velmi dobře známá výrobou nejrůznějších dronů a nyní představuje novinku v podobě modelu Spark, který je nejmenším a nejlevnějším dronem značky. I když jej lze stále ovládat pomocí dálkového ovladače nebo smartphonu, dalším ovládacím prvkem mohou být vaše ruce a gesta. Rukama jej tak můžete poslat pryč, přivolat zpátky nebo vyfotit selfie.


DJI Spark bílý


K dispozici je několik režimů QuickShot, které natočí 10sekundové video. To pak lze snadno sdílet např. na sociálních sítích. Režim Rocket vystoupá nahoru nad objekt s kamerou otočenou směrem dolů, Dronie letí od objektu dál a nahoru, Circle krouží kolem objektu a Helix letí ve spirále nahoru od objektu. TapFly pošle dron na předem danou souřadnici (zvolenou na mobilu), ActiveTrack pak sleduje vybraný objekt.


DJI Spark červený


Maximální rychlost stoupání a klesání jsou 3 m/s, maximální rychlost ve sportovním režimu pak dosahuje 50 km/h. Dron lze používat ve výšce až 4000 metrů nad mořem. Pokud jde o výdrž, Li-Pol baterie s napětím 11,4 V a kapacitou 1480 mAh (16,87 Wh) zajistí energii na 16 minut letu. K polohování se používá dual-band GPS nebo GLONASS. Dálkový ovladač pracuje na frekvencích 2,4 GHz a 5,8 GHz. Kamerku lze natáčet o 85° dolů a k dispozici je 2osá stabilizace.

O pořizování obrazu se stará malý 1/2,3" CMOS senzor s rozlišením 12 megapixelů. Objektiv nabídne 25mm přepočtenou ohniskovou vzdálenost, což znamená úhel záběru 81,9°, světelnost pak činí F2,6. Zaostřen je od 2 metrů do nekonečna. Expoziční časy mohou být od 1/8000 sekundy do 2 sekund, citlivosti pak mají rozmezí ISO 100-3200 u videa a ISO 100-1600 u fotografií. Nechybí expoziční bracketing pro 3 snímky s rozdíly 0,7 EV mezi expozicemi a intervalové snímání s intervaly 2, 3, 5, 7, 10, 15, 20, 30 nebo 60 sekund. Kamerka umí natáčet maximálně Full HD video s rozlišením 1920×1080 pixelů při 30fps. Datový tok činí 24 Mbps (využit je kodek MPEG-4 AVC/H.264). Najdete tu i režimy Pano a ShallowFocus.


DJI Spark boční pohled


Rozměry dronu činí 143×143×55 mm a váží jen 300 gramů. Využívat lze microSD, microSDHC a microSDXC karty. Dron s baterií, USB nabíječkou a třemi páry lopatek bude stát $499. Spark Fly More Combo se dvěma bateriemi, čtyřmi páry lopatek, dálkovým ovladačem, brašnou a dalším příslušenstvím pak vyjde na $699.

Zdroj: diyphotography.net, dji,com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama