reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mars 2020 už dostal zavěšení a kola

24.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Mars 2020 už dostal zavěšení a kola
Už příští rok bude startovat rover Mars 2020, který přistane v oblasti Jezero Crater a na planetě pak budou opět jezdit dva rovery poté, co byla letos za ukončenou prohlášena mise roveru Opportunity. Mars 2020 je aktuálně sestavován, takže jak to s ním vypadá?
Rover Mars 2020 bude založen na stejné platformě jako Curiosity, takže půjde o větší vozítko poháněné díky energii z radioizotopového termoelektrického generátoru, díky čemuž se nebude muset řešit dobíjení ze solárních panelů. To se právě ukázalo jako nejspíše hlavní příčina zkázy roveru Opportunity, který se odmlčel v celoplanetární prachové bouři. 
 
 
Mars 2020 tak bude mít také šest kol, které samozřejmě i s jejich zavěšením byly už namontovány. Přesněji tedy zatím jen na pravé straně, ale brzy poté má následovat i levá strana. Montovaná kola i jejich zavěšení (rocker-bogie) vypadá na první pohled téměř stejně jako na Curiosity, tedy až na jejich "vzorek". Mohli bychom také očekávat, že inženýři pláště kol vytvoří z pevnějšího materiálu vzhledem k tomu, že Curiosity má ty své už řádně proděravělé. Sluší se ale upozornit, že to, co vidíme na fotografiích, ještě není finální obutí, s nímž rover poletí na Mars, takže ani z fotografií nelze soudit, jak budou kola nakonec vypadat. 
 
 
Hlavní podpůrná část zavěšení je tvořena titanovými trubkami, přičemž Curiosity má ve výbavě lehká hliníková kola. Na ta se však povrch Marsu nakonec ukázal jako tvrdší či ostřejší, než se očekávalo a jak je vidět z následujícího snímku, poškození kol už je poměrně vysoké a zcela reálně tak hrozí, že rover bude v dohledné době nepojízdný. 
 
 
V případě roveru Mars 2020 by to při využití stejných kol mohlo dopadnout ještě mnohem hůř, protože ten bude přibližně o čtvrtinu těžší než Curiosity. Zvolené řešení je prosté, instalují se celkově robustnější kola, která mají jednak větší průměr (52,5 cm) a pak jsou i tvořena silnějším hliníkem. Jsou navíc o trošku širší a jejich vnitřní struktura bude posílena titanovými paprsky. 
 
A co vidíme na snímcích, když ne finální kola? Jde o inženýrské vzorky, které budou později nahrazeny už finálními koly, a to poté, co ta projdou příslušnými testy. 
 
Během následujících týdnů proběhne montáž robotické ruky roveru a následovat bude SuperCam umístěná na hlavní "stěžeň" či obrazně řečeno krk a hlavu roveru. Ten mimochodem nedávno dostal i své "oči" čili Mastcam-Z
 
Mars 2020 bude startovat s Mysu Canaveral v červenci příštího roku. V oblasti kráteru Jezero přistane o sedm měsíců později, a to stejným způsobem jako Curiosity s využitím raketového jeřábu. 
 
Zdroj: NASA


reklama