reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Marvell koupí AQuantii, výrobce levných a výkonných ethernetových kontrolerů

7.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Marvell koupí AQuantii, výrobce levných a výkonných ethernetových kontrolerů
Můžeme směle tvrdit, že firma AQuantia v předminulém roce rozhýbala zatuchlé ethernetové vody, v nichž se už řadu let neobjevil žádný výrazný pokrok, který bychom pocítili v oblasti PC. Nelze se ani tak moc divit, že si AQuantie všimla jedna z větších ryb.
AQuantia v roce 2017 představila své čipy pro až 10Gb/s Ethernet, které jsou určeny pro běžné nasazení v PC. Ty se poté začaly pomaloučku rozšiřovat a také by se dalo říci, že AQuantia má velký vliv na to, že se už konečně probudily i jiné firmy, s jejichž síťovými kontrolery se v PC hardwaru setkáváme běžně, což je třeba Realtek
 
Nicméně mít k dispozici už (relativně) levné síťové kontrolery a karty je jedna věc, a pak jde i o to, abychom mohli takový hardware smysluplně využít. Těžko si někdo bude v dnešní době v domácnosti propojovat počítače a zařízení přímo kabely, takže to chce i dostupné směrovače či přepínače a také různá další koncová zařízení. V tomto ohledu už je velice aktivní společnost QNAP, jenže i tak je rychlá ethernetová infrastruktura pro běžné uživatele stále velice drahá. Možná že to změní právě Marvell. Anebo ne?
 
 
Představenstva obou firem už dospěla k dohodě, takže AQuantia bude akvizována se stanovenou hodnotou 13,25 USD za akcii, což dělá celkem 452 milionů dolarů. Jaké záměry ale má Marvell se svým novým přírůstkem? Dozvídáme se, že mu jde především o oblast automotive, kde chce využít multi-gig technologie AQuantie se svými síťovými řešeními, aby přispěl k rozvoji autonomie řízení vozů na úrovně 4 až 5, což už jsou ty konečné nejvyšší. 
 
O něčem tak přízemním, jako je prostě rychlejší Ethernet pro běžné uživatele se v záměrech firmy nemluví.
 
Marvell bude financovat akvizici zčásti s využitím připravené hotovosti a zbytek zajistí pomocí revolvingových úvěrů. Celá transakce má být uzavřena do konce fiskálního roku 2019.
 


reklama