reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Massive Attack vydávají album Mezzanine ve spreji s DNA

22.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Massive Attack vydávají album Mezzanine ve spreji s DNA
DNA je patrně úložiště budoucnosti. Při extrémně malém objemu dokáže pobrat neuvěřitelně mnoho dat. Právě na DNA vydala hudební skupina Massive Attack své legendární album. Navíc je tato DNA v plechovce s barevným sprejem.
Moderní doba přináší neuvěřitelné věci. Před šesti lety jsme se dočkali např. toho, že vědci dokázali uložit data do formy DNA. Toho využila i hudební skupina Massive Attack, která byla rovněž vždy dost progresivní a podobně tak progresivně vydává i své legendární 20 let staré album Mezzanine právě pomocí zmíněného kódování informace do DNA. Stalo se tak na oslavu 20 let od vydání alba a jeho první kopie ve formátu DNA vznikla už letos v dubnu.
 
Massive Attack Mezzanine ve spreji
 
Album bylo rozděleno na více než 900 tisíc sekvencí DNA, kde každá měla 105 znaků (kombinace znaků A, C, G a T reprezentující čtyři různé kombinace dvou bitů, adenin je 00, cytosin je 01, guanin 10 a thymin pak 11). Tímto je reprezentováno celé album. Aby toho nebylo málo, album je k dispozici v barevném spreji (konkrétně matně černé), můžete jím tak klidně nastříkat zeď nebo plot, pokud byste chtěli. Aby nedošlo k degradaci DNA, ta je zalitá v jakémsi mikroskopickém skleněném obalu. Na vývoji skupina spolupracovala se společností TurboBeads, komerčním spin-offu švýcarské univerzity ETH Zurich.
 
Tvůrci tvrdí, že v každém barevném spreji by mělo být minimálně 0,1 mikrogramu DNA, a tedy asi milion kopií alba (do gramu DNA lze uložit zhruba 100 exabajtů dat). Pokud by se vám tedy ze spreje nebo nástřiku podařilo izolovat tuto část s DNA záznamem alba a měli čistou náhodou přehrávač, který by něco takového byl schopen přečíst, mohli byste si přehrát celé album. Cena tohoto spreje zatím nebyla zveřejněna.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama