reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Matrox má nového majitele, svého spoluzakladatele

10.9.2019, Jan Vítek, aktualita
Matrox má nového majitele, svého spoluzakladatele
Lorne Trottier získal stoprocentní podíl ve firmě Matrox, kterou spoluzakládal a z níž je nyní jeden z mála výrobců grafických čipů pro PC. Už dávno ovšem nesoupeří s AMD a NVIDIÍ, vydala se vlastní cestou, ale kudy ta povede?
Lorne Trottier tak zcela ovládl společnost Matrox a její tři divize Matrox Imaging, Matrox Graphics a Matrox Video, v nichž pracuje na sedm set zaměstnanců. Trottier už se k celé věci vyjádřil, ovšem jeho řeč byla jen obecná s frázemi o oddanosti ctěným zákazníkům, dodavatelům, obchodním partnerům a zaměstnancům. Nic konkrétního o tom, kam se bude Matrox dál ubírat, jsme se nedozvěděli a můžeme tušit, že v zaměření firmy se toho asi moc nezmění. 
 
 
Kanadský Matrox vznikl už v roce 1976 a my jsme tuto firmu znali především jako výrobce karet Millennium nebo Mystique, které byly ve své době velice povedené a žádané. Pak se ovšem Matrox ze souboje předních výrobců grafických čipů a karet pro domácí PC stáhl a nakonec v něm zůstalo pouze ATi/AMD, NVIDIA a samozřejmě Intel v případě integrovaných GPU.
 
Matrox však nikdy zcela nezmizel z trhu, začal se orientovat na profesionální řešení pro obsluhu více monitorů či jiných zobrazovacích zařízení, jak ostatně dobře ukazuje doprovodný obrázek. Ale zdaleka nejde pouze o to. 
 
Matrox Imaging je výrobce hardwaru a softwaru pro strojové vidění, analýzu obrazu, zdravotnická zobrazovací zařízení, chytré kamery, I/O karty i aplikace pro hluboké učení. Matrox Graphics se věnuje audiovizuálním technologiím, do čehož spadají grafické karty, grabovací karty či karty pro kódování a dekódování videa, technologie AV-over-IP, KVM extendery, atd. Nakonec tu máme Matrox Video působící na trhu s technologiemi pro vysílání, do čehož patří třeba HD/4K I/O karty, STC 2110 NIC nebo karty pro kódování do H.264 zastřešené jednotným SDK. 
 


reklama