reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Měkcí roboti z Harvardu by jednou mohli pomáhat se zkoumáním vesmíru

3.6.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
Měkcí roboti z Harvardu by jednou mohli pomáhat se zkoumáním vesmíru
Výzkumný tým z Harvardovy univerzity pracuje na vývoji robotů vyrobených z měkkých a ohebných materiálů. Cílem jejich snažení je ovládání takového robota co nejvíce zjednodušit, což předvádějí na modelu pohybujícímu se díky tlaku vzduchu.
Měkká robotika je v poslední době na vzestupu, jejím vývojem se zabývají i vědci z Harvardovy univerzity. Jejich robotům umožňuje pohyb vzduch, který je přiveden pomocí jedné hadičky a přemisťuje se následně do "končetin" robota. Malý model pak může například vykročit vpřed. 
 
Hlavním zjednodušením ovládání, které měkký robot z Harvardu nabízí, je nahrazení více řídících systémů jedním vstupem. To snižuje počet, hmotnost a složitost komponentů potřebných pro rozpohybování modelu. 
 
Testovací verze robota má tvar kříže, přičemž každý ze čtyř konců tvoří jednu nohu. V horní části modelu jsou umístěny trubičky různých velikostí, které postupně směrují vzduch na každou končetinu, takže může dojít k pohybu vedoucímu k přesunutí celého robota. K finálnímu modelu, který se bude moct pohybovat třeba po náročném venkovním terénu, ještě výzkumný tým musí ujít kus cesty. 
 
 
Velké využití podobných měkkých robotů by mohlo být v oblastech průzkumu vesmíru, praktičtí by mohli být i při záchranných či pátracích akcích tady na Zemi. Roboti z měkkých materiálů by mohli být velmi odolní a cenově dostupní a zároveň by měli zvládat pohyb i po složitém terénu. Své uplatnění by ale měkká robotika mohla najít i v oblastech medicíny, jako je třeba rehabilitace. K zotavování by pacientům měly pomáhat také umělé svaly ze Švýcarska, o kterých jsme psali už dříve. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama