reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mercedes spustil autonomní parkování SAE Level 4 na letišti ve Stuttgartu

4.12.2022, Milan Šurkala, aktualita
Mercedes spustil autonomní parkování SAE Level 4 na letišti ve Stuttgartu
Autonomní jízda se může zdát být hudbou vzdálené budoucnosti, nicméně jsou zde už první střípky, které ukazují, že doba pokročila. Mercedes-Benz spustil komerční provoz první služby s autonomním řízením 4. úrovně, tedy bez řidiče.
Na autonomní řízení aut si jistě budeme muset ještě nějakou dobu počkat, nicméně vývoj pokračuje a Mercedes-Benz spouští první komerční službu autonomního řízení 4. úrovně (SAE Level 4). Týká se luxusních sedanů S-Class a elektrického EQS, které jsou vybaveny systémem Drive Pilot 3. úrovně. Ten bude brzy doplněn o Intelligent Park Pilot, což je už systém 4. úrovně autonomie. Nebude tedy k jízdě vyžadovat přítomnost záložního řidiče.
 
Mercedes-Benz EQS Intelligent Park Pilot
 
Než ale začneme jásat (nebo se naopak hrozit), že už jsou autonomní auta tady, tak je potřeba si říci, že toto bude opravdu velmi omezený provoz. Týkat se to totiž bude prozatím jen letiště ve Stuttgartu a parkovací haly P6 s výše zmíněnými dvěma typy vozů. Ve spolupráci se společností Apcoa, mobilní platformou Apcoa Flow a mobilní aplikací Mercedes me budou mít řidiči možnost si rezervovat parkovací místo na letišti, mají možnost bezkontaktního vjezdu i výjezdu a platby přes systém.
 
Místo toho, aby řidiči hledali místo na parkování, zastaví na předem určeném místě a vůz pak sám automaticky zajede na rezervované místo (služba Automated Valet Parking). Při příletu si pak řidič může svůj vůz obdobným způsobem zavolat. Přestože jde o řízení 4. úrovně, je nutné podotknout, že platí jen pro tento omezený prostor a není možné vůz využívat stejným způsobem na běžných silnicích a jiných parkovištích. Tam vozy nadále fungují maximálně ve 3. úrovni, je tedy potřeba je pořád hlídat.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama