reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mercedes vyvine autonomní vozy s NVIDIÍ: SoC Orin poběží na Ampere

24.6.2020, Milan Šurkala, aktualita
Mercedes vyvine autonomní vozy s NVIDIÍ: SoC Orin poběží na Ampere
Mercedes-Benz se rozešel s firmou BMW a nechce s ní už dále spolupracovat na vývoji technologií pro autonomní řízení. Naopak se přidal k NVIDII, která mu zajistí velmi výkonný SoC Orin. Ten využije novou architekturu Ampere.
V březnu 2019 společnosti BMW a Mercedes-Benz oznámily, že budou spolupracovat na vývoji technologií pro autonomní řízení vozidel. Před pár dny jsme se ale dozvěděli, že společnosti ukončily spolupráci a nyní i víme proč. Mercedes-Benz se totiž rozhodl využít služeb společnosti NVIDIA. Její architektura NVIDIA Drive by se měla do prvních Mercedesů dostat v roce 2024 a má nabídnout nejen různé autonomní funkce, ale také over-the-air (OTA) updaty.
 
Mercedes-Benz využije hardware Nvidia Drive
 
Základem budou pomocné technologie pro částečné autonomní řízení (SAE Level 2 a 3) i další doplňkové funkce jako např. přivolávání zaparkovaného auta nebo jeho samostatnou jízdu na parkovací místo (Level 4). To ale zdaleka není všechno. Auto se stále častěji stává službou, kde je poslední dobou spousta funkcí záležitostí elektroniky a nikoli až tak moc hardwaru. Proto bude možné v budoucnu vedle přijímání aktualizací dokupovat doplňkové funkce dle libosti. Pokud tak uživatel zjistí, že by měl rád nějakou funkci, kterou neměl v době nákupu, bude si ji v některých případech moci koupit a nainstalovat přes Internet.
 
Pokud jde o samotnou platformu NVIDIA Drive, tak ta zahrnuje SoC (System-on-Chip) nazvaný Orin, který je založený na nedávno představené architektuře Ampere, takže nabídne opravdu velmi vysoký výpočetní výkon.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama