reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mercury Research: podíl procesorů Ryzen vytrvale roste

6.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Mercury Research: podíl procesorů Ryzen vytrvale roste
Společnost Mercury Research se přihlásila s novými statistikami prodejů, na které samotná společnost AMD s velkým potěšením upozornila. Ukazují totiž růst podílu procesorů Ryzen na desktopovém i mobilním trhu. 
AMD předvedlo parádní comeback se svými procesory Ryzen a dalo by se říci, že se mu povedlo jej také dobře načasovat, i když na to samozřejmě nemělo vliv, protože aktuální problémy s přechodem na 10nm proces a nedostatečná kapacita 14nm linek je problém pouze a jen Intelu. 
 
 
Nyní nám AMD zaslalo údaje z nejnovějšího průzkumu společnosti Mercury Research, který se týká celkového podílu na trhu s procesory x86 vyjma oblasti IoT. Na tom má AMD celkem 10,6 procent, což je o 3,1 procentních bodů více než před rokem a o 1,5 v porovnání s předchozím kvartálem (Q2 2018). 
 
Přímo v oblasti desktopových procesorů AMD dle Mercury drží 13 %, což je o 2,1 bodů více než před rokem a v případě mobilních procesorů to je 10,9 %, a to je dokonce o 4,1 procentních bodů více než před rokem. Podíl AMD na trhu s procesory x86 se tak vytrvale zvyšuje a lze předpokládat, že to se v nejbližší době nezmění. Vedou nás k tomu dva důvody, a sice jednak že Intel bude mít ještě alespoň v prvním kvartále příštího roku problémy s výrobní kapacitou a pak je to očekávaný nástup 7nm procesorů AMD. Můžeme očekávat, že už na začátku příštího roku o nich budeme vědět daleko více, ale rozhodně by to mělo být tak, že 7nm procesory AMD dorazí dříve než 10nm procesory Intel. 
 
Kvartál 3Q16 4Q16 1Q17 2Q17 3Q17 4Q17 1Q18 2Q18
Podíl AMD na desktopových procesorech 9,1% 9,9% 11,4% 11,1% 10,9% 12,0% 12,2% 12,3%
 
Pokud má tedy AMD na prodeji desktopových procesorů x86 podíl 12,3 %, znamená to, že téměř veškerý zbytek ovládá Intel, neboť přínos společnosti VIA, která má také právo produkovat procesory x86, je spíše zanedbatelný. 
 
Už dříve se také mluvilo o možnosti, že AMD do konce roku dosáhne na desktopovém trhu podílu 30 procent. Otázku na toto téma dostal Dean McCarron z Mercury Research, dle nějž by AMD muselo najednou začít vyrábět 2,5násobek procesorů v porovnání s minulým rokem, nebo by dodávky Intelu musely najednou spadnout o 65 procent (popřípadě by nastala kombinace obou možností). V historii jsme přitom od roku 2000 zaznamenali maximálně 24% pokles produkce Intelu a nejvyšší navýšení produkce AMD meziročně o 54 %, takže i kdyby se tyto dva extrémy zopakovaly a navíc synchronizovaně v průběhu jediného kvartálu, i tak by se podíl AMD zvedl nanejvýš na 25 %. 
 
Podíl AMD tak bude v příštích kvartálech spíše mírně růst a další vývoj bude ovlivněn příštími generacemi procesorů na 7nm a 10nm procesech. 
 
Zdroj: AMD - Mercury Research


reklama