reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Meta spouští nového chatbota a veřejnost může vyzkoušet systém BlenderBot 3

6.8.2022, Milan Šurkala, aktualita
Meta spouští nového chatbota a veřejnost může vyzkoušet systém BlenderBot 3
Společnost Meta se pokouší vstoupit na tenký led a uvádí další generaci svého chatbota pro vyzkoušení širokou veřejností. Ten se jmenuje BlenderBot 3 a je založen na systému LLM (Large Language Model). 
Chatboti jsou velmi ožehavým tématem. V roce 2016 Microsoft spustil svého chatbota Tay a musel ho vypnout po 16 hodinách. Uživatelé z něj udělali rasistu, prezentoval homofobní názory, a není divu, že byl tak rychle vypnut a firmy se dnes hodně snaží, aby se už tento incident neopakoval. Nový chatbot BlenderBot 3 společnosti Meta (kdysi Facebook) by na toto neměl trpět, protože nemá zakládat svá tvrzení na předchozích vstupech uživatelů. Ty si nicméně pamatuje a na základě cookies může navazovat na předchozí konverzaci, neučí se však z nich. 
 
Meta logo
 
BlenderBot 3 využívá systému LLM (Large Language Model) a své odpovědi konstruuje na základě obrovské databáze textu, na které se i učil hledat jazykové vzory. Pokud odpověď nezná, pokusí se ji vyhledat na internetu a prezentovat ve smysluplných větách. Navíc připojí i zdroje svých informací. Mary Williamson z Facebook AI Research (FAIR) tvrdí, že zatímco Tay se doslova vyvíjel z interakcí s uživateli, BlenderBot 3 je statickým modelem.
 
Chatbot je dostupný zatím jen v USA. Meta uvolnila také zdrojové koldy, dataset a další obsah spojený s chatbotem. Myslíte si, že to tentokrát dopadne dobře a chatbot bude rozumně fungovat?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama