reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Metro Exodus odchází z nabídky Steamu, v USA bude levnější

29.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Metro Exodus odchází z nabídky Steamu, v USA bude levnější
Ještě minulý týden v pátek to vypadalo jako jasná věc, že titul Metro Exodus bude prodáván na Steamu, neboť i tam byly zveřejněny požadavky na hardware. Nicméně nyní je už jasné, že tuto hru si už na Steamu nekoupíme. 
Požadavky na hardware pro Metro Exodus tak byly zveřejněny ještě na Steamu, kde nyní visí krátké prohlášení, že prodej této hry byl na dané platformě zastaven z důvodu rozhodnutí vydavatele přesunout prodej na jinou platformu. Toto vyjádření bylo zcela jasně psáno někým z firmy Valve, protože se v něm píše, že jeho autoři považují toto jednání za neférové vůči uživatelům Steamu.
 
 
Hra totiž byla na Steamu už v předprodeji, nicméně vydavatel se nechal slyšet, že zákazníci se k ní právě na Steamu po vypuštění na trh (15. únor) dostanou a stejně tak si budou moci rovněž na Steamu dokoupit i chystaná DLC. Kdo si ale hru dosud nepředobjednal, už tu možnost nemá. Smůlu má tak v tomto případě především firma Valve, které tímto nejspíše utekl další vydavatel AAA her, a sice Deep Silver se studiem 4A Games. A kam, to není těžké odhadnout, je to opět firma Epic. 
 
Zrovna nedávno jsme psali, jak Steam ztratil i Ubisoft a jak se vzmáhá obchod firmy Epic, čili Epic Games Store. Ten začal autorům her nabízet velkorysý podíl 88 procent z prodeje her, čemuž chce Valve zatím konkurovat nabídkou 80 procent, ale jen pro velké vývojáře s odpovídajícími tržbami, zatímco ti menší mají mít stále jen 70 procent. Jeden by čekal, že Steam bude na dosavadní vývoj velice rychle reagovat, aby si to další případní přeběhlíci ještě rozmysleli, ale zatím je ticho po pěšině a vypadá to, že party minulých let pomalu končí a je otázka, zda to bude Gabe Newella opravdu trápit, když sám už od roku 2017 patří mezi 100 nejbohatších lidí v USA. Do toho se sice počítá i jeho majetek v podobě Steamu, ale je jasné, že i bez něj by už v životě nestrádal. 
 
Společnost Deep Silver uvedla, že do obchodu firmy Epic přešla kvůli velkorysým obchodním podmínkám, díky nimž bude moci do série investovat více prostředků. Ovšem vedle toho chce tento vydavatel také snížit prodejní cenu titulu Metro Exodus z obvyklých 60 dolarů na 50 dolarů. To ale nakonec může platit pouze pro zákazníky v USA, protože ve všech dalších případech můžeme stále vidět plnou cenu AAA titulu. Uvidíme. 
 
Dá se ale říci, že tímto krokem může Deep Silver naštvat právě ty zákazníky, kteří si Metro Exodus již předobjednali za plnou cenu na Steamu. Je ale otázka, kam jejich hněv může směřovat, protože by jeho cílem nakonec mohla být samotná firma Valve a její Steam, neboť je jasné, že nižší cenu si Deep Silver mohli dovolit právě i díky vyššímu podílu na Epic Store. A možná že právě to je účelové jednání, pokud snad nastalo, že se tento vydavatel se Steamem rozešel ve zlém, ale to je pouze spekulace, i když tak náhlé rozhodnutí krátce před začátkem prodeje by na to i ukazovalo. 
 
Epic Games také již získali exkluzivitu pro titul The Division 2 od Ubisoftu a my jen můžeme čekat, kdy Steam opustí další velcí vydavatelé, nebo kdy přijde nějaká další změna, kterou se Steam bude snažit se zachránit.  
 
Zdroj: Steam


reklama