reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Steam je ohrožen, ztratil už i Ubisoft

15.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Steam je ohrožen, ztratil už i Ubisoft
Nic netrvá věčně a to pochopitelně platí i pro Steam a jeho nadvládu. Tato platforma během minulých let vyrostla do podoby dominantního prodejce digitálních kopií her, ovšem rok 2019 může být tím, v němž zažije naopak úpadek. 
Už téměř všechny velké herní vydavatele jako Epic Games, EA, Activision/Blizzard a nyní i Ubisoft přestalo bavit cpát firmě Valve do chřtánu 30% podíl z prodeje her, i když nově je to pro velké firmy 20 %. Nicméně nový Epic Store si chce vzít pouze 12 % a Ubisoftu se to evidentně zamlouvá, protože jsme se mohli dozvědět, že Division 2 půjde přímo do tohoto obchodu a na Steamu se neobjeví. Valve tak v podstatě ztratilo možnost nabízet velké a známé AAA tituly a to až na výjimky, jako je nový Shadow of the Tomb Raider. Firmu Square Enix tak Steam ještě neomrzel, ale jistě i ta nyní přinejmenším pokukuje po tom, jaké má nové možnosti, však nejde o nic jiného než o peníze. 
 
 
Steam je tak bezesporu ohrožen a někdo by mohl říci, že si za to může firma Valve sama. Výhodnější nabídky vývojářům her začala nabízet až v době, kdy už dávno ztratila některé velké firmy a její nejnovější podmínky nahrávají tomu, aby začala ztrácet i ty menší, pro něž bude s přihlédnutím k prodejů v mnoha případech stále platit podíl 70 % z prodeje her. Společnost Epic Games je v tomto velice dravá a nabízí nyní zákazníkům zajímavé hry zdarma (nyní je to What Remains of Edith Finch) a ohlásila už i první exkluzivní tituly v nabídce. 
 
Pokud Steam ztratí už veškeré velké vydavatele, a tím nemyslíme jen ty, kteří nabízí rovnou AAA tituly, ale třeba i úspěšné vydavatele indie her a podobně, co na něm zbyde? V podstatě by se stal jen obludně nafouklým obchodem s tisícovkami her, mezi nimiž se nikdo pořádně nevyzná a s konečným uvolněním pravidel a ukončením programů Greenlight a Direct to také jsou mnohé podvodné tituly. Nicméně vyložený "trolling" Valve také nechce na druhou stranu připustit, a tak využívá algoritmy, které mají takové hry vyhledávat.
 
Nicméně těm mohou v sítích uvíznout i kvalitní hry, a to třeba jen proto, že jsou jako Wandersong malé ve smyslu objemu dat. Tato hra byla označována jako podvodná dlouhých pět měsíců, což jen ukazuje na to, o jak těžkopádnou platformu nyní jde a to i z pohledu uživatelů. Však kdo má náladu Steamu neustále potvrzovat, že mu opravdu už bylo 18 a že si během roku opravdu několikrát nezměnil e-mailovou adresu? Na druhou stranu stejně tak nemusíme prahnout po tom, abychom měli na svém PC nainstalováno deset klientů herních obchodů, ovšem s tím už se musíme prostě smířit. Pokud se firmy nedohodnou a nenabídnou nějakou celkovou platformu, která zastřeší všechny (dřív bude v pekle absolutní nula), bude třeba je mít instalovány všechny, anebo lze využít aplikaci třetí strany Playnite, která nám alespoň poskytne přehled o tom, co jsme si kde pořídili. Děkuji našemu čtenáři (lukasmagi) za upozornění, že něco takového existuje. 
 
Zdroj: Wired


reklama