reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron: GDDR6 mají potenciál jít na 20 Gb/s

4.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Micron: GDDR6 mají potenciál jít na 20 Gb/s
Společnost Micron odhalila skutečný potenciál pamětí GDDR6, které se mají poprvé představit na příští generaci herních karet NVIDIA. Má jít o velice slušnou propustnost 20 Gb/s na pin. Co by to mohlo znamenat? 
Znamenat by to mohlo především to, že AMD asi opravdu udělalo chybu, když se po hlavě pustilo do využití pamětí HBM i ve spotřebitelských verzích karet. Sice jde o Radeonový hi-end, ale ten i tak přinesl velké problémy s dostupností Radeonů RX Vega, které byly po svém vypuštění na trh velice obtížně dostupné, a to právě i kvůli potížím s pouzdřením s paměťmi HBM2. 
 
Micron GDDR6
 
Paměti HBM měly poskytnout především tři výhody: vyšší propustnost než GDDRx, nižší spotřebu, kdy ušetřená energie mohla jít do GPU pro jeho vyšší výkon a pak ušetřený prostor na kartě. Mluvilo se však především o propustnosti vzhledem k tomu, že před rokem či dvěma už docházel pamětem GDDR5 dech a odpovědí na to měly být právě HBM a HBM2 slibující ve výsledku propustnosti vysoko nad 1 TB/s. 
 
Jenomže k tomu zatím v praxi nedošlo a ve skutečnosti na tom jsou HBM2 na kartách Radeon Vega hůře než HBM na Radeonech s čipy Fiji. Další implementace už slibují vysokou propustnost a vysoký potenciál ukazují také procesory Kaby Lake-G, kde je čip HBM2 důležitou a nedílnou součástí celého řešení. 
 
 
Ovšem co se týče prostých herních karet, NVIDIA všadila na technologie GDDR a udělala dobře, neboť její karty s GDDR5X dokáží svou propustností Radeonům směle konkurovat a nyní je tu výhled na GDDR6 s propustností až 20 Gb/s na pin. Paměti GDDR5X přitom skončily na 11,41 Gb/s na pin.
 
Je však jasné, že GDDR6 nebudou na taktu 20 Gb/s pracovat ihned a ve skutečnosti mají jít maximálně na 16 Gb/s a výše uvedená hodnota se má týkat spíše možností přetaktování po mírném navýšení napětí. Tak či tak, z GDDR6 to činí více než důstojného soupeře pro HBM2, jehož implementace je mnohem jednodušší. JEDEC má přitom pro GDDR6 definován cíl 14 Gb/s, který bude s jistotou překročen, však Micron už má čipy pracující na 16,5 Gb/s. 
 
To znamená, že takové paměti by na 352bitové sběrnici GeForce GTX 1080 Ti nabídly propustnost 726 GB/s a pokud by šlo rovnou o 20Gb/s paměti, dosáhli bychom na 880 GB/s. Sběrnici lze přitom rozšířit i na 512 bitů, i když toho se už asi v praxi nedočkáme, ale v takovém případě tu máme až teoretických 1280 GB/s. 
 
 
signál z osciloskopu - paměti Micron GDDR6 na 20Gb/s
 
Grafické karty příští generace GeForce si však jistě vystačí s daleko nižší propustností, neboť i jejich výkon nebude násobně vyšší. Lze očekávat, že nástupce GTX 1070 se dostane na výkon dnešní GTX 1080, a tak to vypadá, že NVIDIA bude muset použít pouze 12 až 14Gb/s paměti GDDR6, a bude tak mít vystaráno i pro další generaci či dvě. 
 
Zdroj: WCCFTech


reklama