reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron inovuje nepříliš rychlé podnikové QLC SSD disky 5210

10.4.2020, Milan Šurkala, aktualita
Micron inovuje nepříliš rychlé podnikové QLC SSD disky 5210
Společnost Micro inovovala své QLC SSD disky 5210 pro datová centra. Ty mají nahrazovat pevné disky s 10000 rpm. Bohužel výkon QLC čipů není moc vysoký a tyto modely rozhodně nepatří mezi nejrychlejší SSD na světě.
Datová centra mohou už nějakou dobu využívat podnikových SSD disků společnosti Micron, 2,5" 7mm modelů 5210. Ty byly dle výrobce prvními QLC disky pro tuto oblast. Úkolem těchto disků je nahrazovat stávající rychlé pevné disky s 10000 rpm. Podle Micronu nabídnou 175krát vyšší rychlosti náhodného čtení a 30krát vyšší náhodný zápis, přestože v těchto disciplínách patří k nejpomalejším diskům na trhu. K mání jsou v kapacitách 1,92 TB, 3,84 TB a 7,68 TB, přičemž nově přichází i s menší 960GB variantou. Ve všech případech jsou určené pro rozhraní SATA 6 Gb/s.
 
Micron 5210QLC SSD
 
Vzhledem k použitému rozhraní se dá očekávat maximální rychlost sekvenčního čtení 540 MB/s, u zápisu je to podle kapacity jen 130 až 360 MB/s. Náhodná čtení dosahují 40K až 90K IOPS, zápis pak dokonce jen 4,5K až 13K IOPS. To opravdu nejsou na SATA SSD disky zrovna vysoké hodnoty. Výhodou těchto disků je ale relativně příznivá cena. Přesnější specifikace jednotlivých kapacit najdete na stránkách Micronu.
 
Pojďme ale konečně k aktualizacím těchto disků. Nový firmware přichází s lepší prací s paměťovými buňkami QLC a zvyšuje jejich životnost tak, aby na tom nebyly hůř než HDD, které mají nahrazovat. Dále také dostávají certifikaci VMware vSAN. Diskům nechybí ani 256bitové šifrování AES. Micron dává na disky 5letou záruku a hovoří o střední době mezi poruchami v délce 2 milionů hodin. Spotřeba činí 1,5 W v idle režimu, 2,8 W u sekvenčního čtení a 6,3 W u sekvenčního zápisu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama