reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron uvedl 12Gb LPDDR4x paměti a QLC SSD s 7,68 TB

8.11.2018, Milan Šurkala, aktualita
Micron uvedl 12Gb LPDDR4x paměti a QLC SSD s 7,68 TB
Micron představil několik nových produktů, mezi nimiž jsou zajímavé např. 12Gb LPDDR4x DRAM čipy. Ty jsou velmi rychlé a přitom hodně úsporné. Oznámil také běžnou dostupnost průmyslových QLC SSD řady 5210 ION.
Společnost Micron je známá především výrobou paměťových čipů DRAM i NAND flash. V obou dvou kategoriích nyní představuje nové produkty. Pokud jde o paměti DRAM, zde jde o nové 12Gb (1,5GB) čipy LPDDR4x. Takto velký čip je zajímavý zejména tím, že není svými rozměry větší než ty předchozí a na stejně velké ploše umožňuje mít dvakrát tak velkou kapacitu. Užitečný je zejména tam, kde je potřeba nízké spotřeby, ale i vysokého výkonu, což mohou být různé aplikace systémů umělé inteligence, rozšířené reality nebo záznamu videa s vysokým rozlišením. Tyto čipy jsou vyráběny 10nm class procesem a dle Micronu mají při rychlosti až 4266 MB/s spotřebu o 10 % nižší než předchozí modely. Díky tomu by mobilní zařízení opět mohla vydržet o pár minut déle. Dodávky nových čipů už začaly.
 
Micron 5210 ION SSD
 
Už v květnu letošního roku začal Micron s dodávkami průmyslových SSD disků řady 5210 ION s QLC paměťovými čipy vybraným partnerům. Nyní oznámil všeobecnou dostupnost těchto SSD disků. Nabízí se s kapacitami 1,92 TB, 3,84 TB a dokonce i 7,68 TB. Přestože jsou SSD disky stále dražší než většina pevných disků (nicméně jsou zhruba na stejné úrovni jako HDD s 10000 rpm), mají své opodstatnění i z cenového hlediska. Časem se ušetří díky nižší spotřebě elektrické energie i nižší potřebě chlazení, to ale není vše. Poněvadž jsou tyto disky mnohem rychlejší, šetří výpočetní čas serverů, což se také projeví i finančně.
 
Např. Gautam Shah, CEO společnosti Colfax International, se nechal slyšet, že přechod na tyto disky jim umožnil trénovat algoritmy umělé inteligence až 8krát rychleji. Zatímco s pevnými disky trvalo zpracování datasetu se 100 tisíci obrázky o celkové velikosti 2,3 TB až 15,17 hodiny, při použití disků Micron 5210 ION to bylo jen 1,87 hodiny. Při přenosových rychlostech až 540 MB/s a náhodném čtení 90000 IOPS jsou takové disky výrazně rychlejší než HDD s 10000 rpm. Micron hovoří o 175krát rychlejším náhodném čtení, 30krát lepším náhodném zápisu a dvojnásobné rychlosti u sekvenčních přenosů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama