reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron začal dodávat vzorky 1β DRAM čipů pro paměti LPDDR5X

8.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
Micron začal dodávat vzorky 1β DRAM čipů pro paměti LPDDR5X
Společnost Micron je jedním z vedoucích výrobců pamětí DRAM a nyní představuje nové čipy vyráběné novou technologií 1β, kterou uvádí u pamětí LPDDR5X. Výsledkem mají být vyšší přenosové rychlosti i nižší spotřeba.
Vývoj pamětí DRAM a jejich výrobních technologií neustává a společnost Micron představuje technologii pro své DRAM paměti. Tento proces přináší pokročilou verzi vícevzorové litografie a využívá také techniku eDVFSC (Enhanced Dynamic Voltage and Frequency Scaling Extensions Core). Technologie najde své první využití u pamětí LPDDR5X pro mobilní sféru, kde slibuje rychlosti až 8,5 Gbps stejně jako podobné čipy od Samsungu.
 
Micron logo
 
Pokročilý výrobní proces 1β je alternativou k technologii EUV a pomáhá zvýšit energetickou efektivitu o 15 % a o 35 % zvyšuje hustotu dat v případě 16Gb čipů. Nyní se už dodávají vzorky partnerům pro přípravu do budoucích mobilních telefonů a jiných zařízení. Využití by měly nají i v chytrých autech nebo datových centrech, aplikacích využívajících umělou inteligenci, příp. posloužit v systémech nebo pro její trénování. Ostatně nedávno výzkumníci spočítali, kolik uhlíkových emisí vyprodukuje natrénování jednoho modelu AI (Transformer s 213M parametrů), a došli k tomu, že může jít i o ekvivalent celoživotních emisí pěti amerických aut včetně jejich výroby.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama