reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron začal s výrobou 1Znm DRAM s kapacitou 16 GB na pouzdro

16.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Micron začal s výrobou 1Znm DRAM s kapacitou 16 GB na pouzdro
Z pohledu běžného uživatele se technologie operačních pamětí za poslední roky téměř nikam neposunuly. Cena za gigabajt je v podstatě stejná, technologie také, ovšem to by se konečně mohlo začít měnit. 
Na jednu stranu je dobře, že už několik let si můžeme snadno obecně vystačit se 16 GB paměti RAM pro domácí PC a ostatně i 8 GB může být dost. Oproti tomu se třeba paměti NAND Flash za tři roky vyvinuly k nepoznání. Dnes si můžeme koupit 1TB SSD za cca 3000 Kč a k dispozici jsou i SSD, jejichž výkon už dalece překračuje možnosti rozhraní SATA, takže se využívá PCIe (SLC cache zde nebudeme řešit). 
 
 
S ohledem na paměti DRAM tu už pomalu máme začátek éry pamětí DDR5, ale ještě než začne, tak se můžeme podívat na nové paměti DDR4 firmy Micron. Ta pro jejich výrobu používá 1Znm technologii, což si zaslouží vysvětlení. Nejdříve se objevily 1Xnm technologie, o nichž jsme se dozvěděli, že prostě jde o procesy mezi 10 a 20 nm. Pak ovšem přišly 1Ynm s tím, že jsou lepší než 1X a nyní tu jsou dokonce 1Y. Čili o té by se dalo říci, že se přibližuje už k samotným 10 nm. 
 
Jde přitom o paměti, jež se vejdou do jednoho pouzdra s kapacitou 16 GB, přičemž jen běžný modul DIMM takových pouzder potřebuje několik, takže je zřejmé, že Micron v tomto případě cílí spíše nebo lépe řečeno výhradně na servery. Samotné paměti mají 16 Gb, takže do jednoho pouzdra se jich vejde tím pádem celkem osm a oproti starším 8Gb čipům mají dosahovat také velice výrazné, a sice cca 40procentní úspory energie. 
 
Vedle toho Micron ohlásil, že začal s dodávkami rovněž 16Gb pamětí LPDDR4X v multičipových pouzdrech (uMCP4). Tyto paměti už budou určeny pro výrobce mobilních zařízení, a sice především pro budoucí hi-endové telefony. Takové paměti umožní bez problémů nabídnout modely se 16 GB RAM, a to s propustností 4266 MT/s.
 
Už pár týdnů jsme se také nepodívali na vývoj cen pamětí DDR4 na našem trhu, takže co je nového? Dá se říci, že nic, protože pro nejlevnější sady dvou 8GB modulů DDR4-3200 stále platí cena kolem dvou tisíc, což znamená, že od června či května zlevnění nenastalo a pokud ano, tak velice mírné, jak více obchodů dohání své "zlevňovací resty". 
 
Zdroj: Guru3D


reklama