reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft 365 Consumer: celý balík i s OS za předplatné pro běžného zákazníka

18.12.2018, Jan Vítek, aktualita
Microsoft 365 Consumer: celý balík i s OS za předplatné pro běžného zákazníka
Dle inzerátů firmy Microsoft, která shání potřebné pracovníky, se chystá spotřebitelská verze balíku Microsoft 365. Mluví se přímo o Microsoft 365 Consumer, která by tak měla obsahovat OS, Office či různé služby za předplatné. 
Pro Microsoft je stejně jako pro snad všechny softwarové firmy model předplatného to, co by nejraději vnutil všem svým zákazníkům. Je to pochopitelné. Jednorázově prodávaný software může leckomu stačit dlouhé roky, po které jej firma musí podporovat a s ním i případné ještě starší nebo naopak novější verze. Leckomu dnes stačí třeba Office 2003 nebo ještě starší a takový zákazník nemá potřebu si pořizovat nový software. Pokud ale jde o předplatné, to je něco zcela jiného. To máme hned pravidelné a předvídatelné příjmy a kdyby se snad podařilo, že by už jako možnost pro pořizování softwaru zbylo jen předplatné, což zatím snad ještě nehrozí, zákazník by vždy využíval nový software a ten starý by nebylo třeba podporovat.
 
 
Ostatně předplatné je evidentní cíl i pro herní společnosti, a to opět kvůli jistým příjmům a je to vidět díky tomu, jak se ke svým zákazníkům chovají. Už dávno je běžné, že nové hry nepřicházejí na trh pro všechny zákazníky ve stejný čas. Dříve to ale bývalo tak, že se k vytouženému titulu dříve dostal ten, kdo si zaplatil lepší a dražší edici nebo za hru zaplatil dopředu. Nyní mají přednost především ti zákazníci, kteří využívají pravidelné předplatné, takže je zřejmé, co se herní společnosti snaží prosazovat. 
 
Microsoft zatím dle svých inzerátů dává dohromady tým, který bude teprve tvořit a na trhu prosazovat Microsoft 365 Consumer. V podstatě jde ale pouze o upravení produktů Microsoft 365 Business, Enterprise či Education pro potřeby běžného zákazníka. Ten by tak získal za předplatné operační systém, kancelářský balík a dále třeba služby pro zabezpečení, online ukládání dat, atd. 
 
Jak přitom správě poukazují na Computer World, pro Microsoft bude asi mimořádně obtížné prodat běžným zákazníkům takový balík softwaru a služeb ve formě předplatného. Bude muset nabídnout něco opravdu zajímavého, protože jinak můžeme velice pochybovat o tom, že by někdo toužil Microsoftu pravidelně posílat peníze za možnost využívat software na svém osobním počítači. Mohla by se třeba objevit zcela nová verze Windows 10 pro zákazníky s předplatným, která by byla v něčem lepší než základní Windows 10 Home a pak se na Computer Worldu spekuluje o tom, že by měla třeba i notně osekanou telemetrii a vedle toho by se v obchodech přestaly prodávat Windows 10 Pro a klíče pro upgrade z Home na Pro. 
 
Uvidíme, kam to celé povede, ale pokud by měl Microsoft využít některý z nápadů, který měli na Computer Worldu, pak nejspíš k exodu zákazníků.  
 
Zdroj: Hexus.net


reklama