reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Adaptive Controller: ovladačový hub nejen pro hráče se specifickými potřebami

18.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Microsoft Adaptive Controller: ovladačový hub nejen pro hráče se specifickými potřebami
Řada lidí neměla v životě to štěstí, aby jim byly naděleny zdravé ruce a jiní si je zase mohli pochroumat. Microsoft na ně ale myslí a vedle speciálních funkcí usnadnění ve svých OS nyní nabídne i ovladač Adaptive Controller pro konzole Xbox. 
Spíše než herní ovladač vypadá Adaptive Controller jako něco, na čem bychom si mohli uvařit večeři. Ovšem ony černé plošky nejsou plotýnky a dokonce ani dotykové ovladače, ale velká programovatelná tlačítka, jež tvoří hlavní speciální výbavu. Vedle nich je tu ještě malý křížový ovladač a pak několik tlačítek. To zásadní se ale skrývá na zadní straně.
 
 
Microsoft na svém blogu píše, že design a výroba komerčně dostupných zařízení, která jsou určena pro speciální potřeby lidí, je často velice složitý úkol a v tom mu nyní pomohly organizace The AbleGamers Charity, The Cerebral Palsy Foundation, Craig Hospital, SpecialEffect a Warfighter Engaged. Hlavní úkol byl, aby výsledný ovladač byl co nejvíce přizpůsobitelný a také aby mohl být využit s ovladači, které hráči s různě omezenou hybností už mohou vlastnit. To se tak i dostalo do jeho názvu v podobě slova Adaptive. 
 
 
Samotný Xbox Adaptive Controller tak toho z hlediska ovládání moc neumí. Zvládne však propojit celou řadu dalších speciálních i běžných zařízení, jako je PDP One-Handed Joystick, Logitech Extreme 3D Pro Joystick či Quadstick Game Controller, případně vše možné, co si zvládneme vyrobit na koleně. Microsoft za tímto účelem navázal spolupráci s různými výrobci periferií, aby jejich zařízení byla podporována, takže samotný Adaptive Controller v podstatě slouží především jako hub. A nenechte se zmýlit logem Xboxu, toto zařízení bude stejně dobře fungovat také na PC. 
 
 
Na zadní straně ovladače je tak celkem devatenáct 3,5mm jacků pro různá externí tlačítka, spouště, foukací tlačítka, pedály či jiná zařízení. Vedle toho tu máme také USB porty včetně USB typu C, stereo sluchátkový konektor a vyhrazená tlačítka pro ovládání konzole Xbox. Budeme tak na něj moci navěsit všemožná zařízení a lze si představit, že tento produkt si kvůli širokým možnostem využití oblíbí i řada lidí, kteří mají svůj pohybový aparát zcela v pořádku a rozhodně nemusí jít o hraní her, jako třeba o hudbu.  
 
Co se týče hráčů se specifickými potřebami, Microsoft se zde tedy nezaměřil na to, aby jim všem či většině poskytl jednotný ovladač. Však to je zcela nemožný úkol, což vyplývá už jen z toho, že ony potřeby jsou specifické. Raději jim tak nabídl zařízení, které dokáže propojit různé speciální ovladače. Je to přístup, který vyžaduje, aby si každý sám svou ovládací aparatůru dotvořil, takže o Plug and Play rozhodně nejde. 
 
Redaktoři serveru ArsTechnica už měli možnost si s tímto ovladačem pohrát, a tak mají i další informace o tom, jaké periferie s ním pracují. S cenou 100 dolarů by si Adaptive Controller měl svého zákazníka najít. 
 


reklama