reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft bude nově vydávat už jen jednu verzi Windows 10 za rok

26.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Microsoft bude nově vydávat už jen jednu verzi Windows 10 za rok
Microsoft původně slíbil, že jeho Windows 10 budou připravovány v nových hlavních verzích dvakrát ročně, pochopitelně nehledě na dílčí aktualizace. Tento přístup se ale nyní mění a změny nastanou i pro Insidery. 
Vývoj systémů Windows prodělal v posledních letech velké změny. Microsoft už nepřipravuje různě pojmenované a jasně odlišitelné verze, ale vyvíjí pořád ty samé Windows 10. Slíbil přitom, že bude v každém roce přinášet dvě nové hlavní verze tohoto systému, které budou jasně označeny dle roku a měsíce. Například verze 1809 tak pochází ze září předchozího roku. 
 
 
Microsoft ale také značně pozměnil způsob testování. Jeho vlastní armádu testerů nahradili jednak samotní programátoři a vedle toho se v Redmondu spoléhají také na dobrovolné Insidery, kteří mají k dispozici testovací sestavení systému. Tento způsob ale dosud nefungoval nejlépe a Microsoft se ocital pod palbou kvůli chybám, které přinášely nové verze. Takže co se mění? 
 
Insideři se dělí na tzv. Fast Ring a Slow Ring. První skupina získává do rukou nejnovější verze systému, které jsou ale také nejméně otestované. V jejich kruhu se testují a poté přejdou do Slow Ring jako už stabilnější verze. I Insideři pocítí, že vývoj nových sestavení směřuje k vydání jen jedné hlavní verze systému ročně. 
 
Změny jsou takové, že Fast Ring se nově soustředí na testování sestavení směřujících k vytvoření nové hlavní verze, jedné za rok. Slow Ring oproti tomu bude testovat sestavení, která vycházejí z již vypuštěné hlavní verze k chystanému menšímu updatu pro ni. Čili každý rok přijde jedna nová hlavní verze systému a pak ještě její menší aktualizace, která už se bude instalovat stejně jako běžné záplaty. 
 
V tuto dobu přitom Fast Ring testuje Windows 10 2003 pro březen příštího roku a až ta bude hotová, pak by dalším cílem měly být Windows 10 2103, či prostě verze pro rok 2021. Slow Ring nyní testuje Windows 10 1909 pro letošní září a pak se zaměří na vylepšenou verzi pro Windows 10 2003, která by měla řešit především stabilitu a vychytávat případné chyby. Nové funkce by to však být neměly. 
 
Dle toho si lze představit, že uživatelé, jimž jde především o dobře fungující OS, si nebudou nové hlavní verze systému instalovat během prvního půlroku po jejich vypuštění a raději počkají na vylepšenou. I pro samotný Microsoft pak vývoj systému nebude tak hektický a doufejme, že se to také projeví na jeho kvalitě, však už nebude mít jen půl roku na to, aby novo verzi systému vyladil, ale celý rok. Dlouho ostatně trvá i rozšiřování nových verzí systémů, které se leckdy instalují až v době, kdy už je skoro aktuální ta následující. 
 
Zdroj: Microsoft


reklama