reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft chystá Windows 10 Lean pro zařízení s omezeným úložištěm

25.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Microsoft chystá Windows 10 Lean pro zařízení s omezeným úložištěm
Microsoft si vedle nové verze systému Windows 10 označené jako April Update přichystá i novou mutaci, která se zařadí vedle Home, Pro a další. Půjde o Windows 10 Lean určená pro zařízení, která nemají nazbyt místo pro uložení dat. 
Pod takovými zařízeními si můžeme představit především miniaturní PC spoléhající na flashové paměti bez možnosti rozšíření, takže třeba i různé levné notebooky. Vedle základních verzí Home a Pro tak budeme moci instalovat i Windows Lean a je otázka, zda nebude tato verze atraktivní i pro majitele počítačů, jež mají místa na SSD či disku naopak více než dost. To závisí především na tom, jakým způsobem ji Microsoft dokázal odlehčit. 
 
 
Ve zkratce půjde stále o Windows 10 s plnou podporou aplikací Win32, která je pro uživatele tohoto systému důležitá a má být "pouze" zbavena 2 GB dat. Ale jakých? 
 
Například půjde o Regedit, čili editor registrů, MMC (Microsoft Management Console) a nejméně asi budou bolet zmizelé tapety na plochu. Zmizí také Internet Explorer, zatímco Edge samozřejmě zůstane. Lean nepřijdou zároveň s novou verzí April Update, ale někdy později a možná že si je Microsoft chystá až na další podzimní aktualizaci, to se teprve uvidí. 
 
Do té doby se snad objeví kompletní seznam toho, co verze Lean ze své nabídky vypustí. Však absence editoru registrů by mohla být pro řadu uživatelů problém, i když rozhodně ne neřešitelný. 
 
Zatím také není ani jisté, že Windows 10 Lean opravdu přijdou na trh a že je Microsoft v průběhu příštích měsíců nezruší. Odpověď na tuto otázku bychom se ale mohli dozvědět na nejbližší konferenci Microsoft Build, která už je za rohem. 

 
Zdroj: Hexus.net


reklama