reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft nabídne podnikům Windows a Office za předplatné

14.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Microsoft nabídne podnikům Windows a Office za předplatné
Už před příchodem finální verze systému Windows 10 se spekulovalo o tom, že Microsoft jej zkusí nabídnout i v rámci předplatného, podobně jako své Office 365. Nyní se ukázalo, že tyto informace nelhaly, i když nyní jde o podnikovou formu předplatného. 
Dříve se spekulovalo ale i o tom, že nabízený přechod na Windows 10 zdarma je ve skutečnosti past a až se tento systém aklimatizuje, Microsoft za jeho provoz začne vybírat měsíční poplatky, pochopitelně od nějaké nové hlavní verze systému. Něco podobného ostatně známe i z příkladů jiných společností, jako je Adobe a ostatně samotný Microsoft se snaží uživatele přesvědčit o tom, že je pro ně výhodné si namísto klasických Office předplatit Office 365. 
 
Situace se zatím pro jednotlivé uživatele systému Windows 10 nemění, ale v případě firem je to něco jiného. Pro ty si Microsoft připravil dvě služby označené také číslem 365. 
 
 
Jde o celou iniciativu Microsoft 365, která dohromady nabídne právě Office 365 a k tomu Windows 10 a pak další možnosti pro zabezpečení, mobilitu a jiné.  
 
Budou tu dvě hlavní verze, a to Microsoft 365 Enterprise a Microsoft 365 Business, přičemž ta první je nabízena ve dvou dalších příchutích, a to E3 a E5, které budou opravdu k dispozici již od 1. srpna tohoto roku a nahradí Secure Productive Enterprise.
 
Microsoft 365 Business je nabízen pro společnosti s až 300 uživateli a integruje Office 365 Business Premium se zabezpečovacími funkcemi a vším tím, co nabízí verze Enterprise. Za to budou společnosti měsíčně platit 20 dolarů na uživatele, což bude čítat i tři nové aplikace: 
 
  • Microsoft Connections pro e-mailový marketing
  • Microsoft Listings pro zveřejňování obchodních sdělení na předních webových stránkách
  • Microsoft Invoicing pro tvorbu faktur
Pokud si dnes nějaká společnost platí Office 365 Business Premium, pak to činí 15 dolarů na uživatele a měsíc, takže zvýšení o 5 dolarů za dodatečnou nabídku není tak velké, nicméně nás to nutí se zamyslet, zda ony varovné hlasy o konečném cíli v nabídce systému pouze za předplatné nakonec nebyly pravdivé, nicméně je zřejmé, že nová nabídka je opravdu šita na míru podnikům, které za své peníze nezískají prostě jen aktualizovaný software, ale i další služby, které mohou být většině domácích uživatelů ukradené, takže se nedzdá, že by takovýto systém mohl v jejich případě fungovat. 
 
Tak či tak, Microsoft se postupně posunuje z modelu jednorázového prodeje softwaru k modelu předplatného a nezdá se, že by se tento trend měl zastavit. 
 
Zdroj: Microsoft
reklama