reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft nabízí ve svém obchodě Windows 1.11

9.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Microsoft nabízí ve svém obchodě Windows 1.11
Microsoft na svém Windows Store zveřejnil aplikaci Windows 1.11 a mohlo by se zdát, že jde o starý operační systém, který si budeme moci nejspíše ve virtualizačním prostředí vyzkoušet. Nicméně zařazena je do sekci zábavy a má 775 MB, takže o co jde?
Microsoft na svém Twitteru během minulého týdne připomínal systém Windows v jeho první verzi, a tak se začalo spekulovat, že se rozhodne pro zveřejnění jeho zdrojového kódu na GitHubu, jak to dříve udělal v případě své starší verze aplikace Kalkulačka. Nicméně později se ukázalo, že půjde o akci spojenou se službou Netflix, jak ostatně ukazuje i tento obrázek. 
 
 
Původní spekulace tak byly zapomenuty a my jsme se dozvěděly, že jde o promoční akci spojenou s třetí sezónou televizního seriálu Stranger Things, která nám zabrnká na strunu nostalgie po 80. letech. Ostatně daný seriál je zasazen do roku 1985. 
 
 
Daná aplikace se tak nachází Microsoft Store, a to v zábavní sekci, ovšem vypadá to, že pro náš trh určena není. Vzhledem k tomu, že zabírá kapacitu 775 MB, nelze uvažovat o tom, že by šlo o původní operační systém, který by se více než pohodlně celý vešel do cache dnešních procesorů, neboť neměl o moc více než 500 kB.  
 
Aplikace Windows 1.11 emuluje uživatelské rozhraní první verze Windows a uvnitř se nachází řada překvapení (či tzv. Easter Eggs), která jsou spojena právě se seriálem Stranger Things. 
 
 
Samotný Microsoft udává, že daná aplikace se pouze inspirovala systémem Windows 1.0, ovšem v podobě, jakou bychom hledali v Upside Down, čili v seriálové alternativní dimenzi ovládané Mind Flayerem. Toho bychom možná hledali jako rasu illithidů spíše ve světě Dungeons & Dragons, ale zde jde o trošku jinou bytost. 
 
V aplikaci můžeme prozkoumat záhady a tajemství Hawkinsovy laboratoře, odhalit unikátní obsah ze seriálu, zahrát si retro hry a potrápit se logickými hádankami. To vše vychází právě ze Stranger Things 3. Stahovat můžete zde, přičemž znovu opakuji, že tento obsah je omezen jen na jisté trhy. 


reklama