reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft plánuje předělat ikony ve Windows 10 a Office, jaké budou?

4.12.2018, Jan Vítek, aktualita
Microsoft plánuje předělat ikony ve Windows 10 a Office, jaké budou?
Microsoft během minulého týdne představil nové ikony pro svůj moderní kancelářský balík Office a nyní plánuje udělat to samé pro Windows 10, což je celkem logický krok. Jak budou vypadat? 
Microsoft tak plánuje standardizovat vzhled svých ikon napříč Windows 10 a balíku Office. O medializaci toho všeho se stará na blogu Microsoftu Jon Friedman, který má na starosti design balíku Office. Ten píše, že jeho tým chtěl zajistit, aby ikony mluvily "vizuálním jazykem", který bude emocionálně rezonovat napříč generacemi, fungovat napříč platformami a zařízeními a odrazí pohybovou přirozenost (či snad kinetickou náturu?) dnešní produktivity. No raději už se dál nebudu pokoušet překládat tyto prázdné řeči. Zde jsou obrázky. 
 
 
Nové ikonky jsou podobně jednoduché jako ty předchozí a designově si jsou také blízko. Přibyly ale zaoblené hrany a stínování, nicméně pokud v nich opravdu vidíte odrážející se přirozenost dnešní produktivity, tak všechna čest. 
 
 
Friedman dále doplňuje, že jako řešení společné pro nové ikony si vybrali oddělené panely, a sice jeden menší s písmenem reprezentujícím samotnou aplikaci a větší v pozadí pro její grafický symbol. Zároveň tím vytvořili prostorový vjem. 
 
Stejný styl by se tak měl uplatnit i v připravovaných ikonách pro samotný operační systém Windows 10 a jiné aplikace od Microsoftu. Půjde tak o poměrně velký projekt, v jehož rámci se nahradí ikony napříč aplikacemi, systémem, platformami, zkrátka všude. 
 
 
Dalo by se říci, že Microsoft má jistě daleko důležitější věci na práci, než je práce na nových ikonách, a to třeba zajistit, aby nové verze nemazaly data uživatelů. To by ale byl od nás faul, protože nejde o práci programátorů, ale grafiků, kteří tím v podstatě nijak neovlivní ostatní vývoj systému. Není zatím také jasné, kdy budou nové ikony připraveny a kdy se objeví. Mohli bychom předpokládat, že to bude v rámci jarní aktualizace Windows 10 a také můžeme doufat, že Microsoft to celé vezme jako příležitost předělat uživatelské rozhraní do jednotné podoby, protože upřímně řečeno je to už opravdu ostuda.
 
Máme tu na jedné straně stále nenahraditelné Ovládací panely se starým letitým designem a pak nové Nastavení Windows, které stále působí místy jako špatný vtip. Čili už opravdu by to chtělo tyto věci spojit v jeden funkční celek, vždyť Windows 10 už jsou více než tři roky starý systém. Na druhou stranu takový úkol není snadný už jen z toho prostého důvodu, že náhlá změna a přesun funkcí z Ovládacích panelů do Nastavení Windows by mnohé uživatele stála nervy a z tohoto hlediska by bylo lepší nové Nastavení Windows zcela vyřadit. To je ale samozřejmě jen subjektivní dojem. 
 
Zdroj: Microsoft


reklama