reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft po 32 letech pošle Malování k ledu

24.7.2017, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft po 32 letech pošle Malování k ledu
Milované i nenáviděné Malování už to má spočítané. Po 32 letech, co bylo součástí operačního systému Windows, s podzimním Fall Creators Update skončí jeho podpora a v budoucnu bude možná odstraněno úplně.
Bitmapový editor Malování se stal součástí operačního systému Microsoft Windows už v roce 1985, nyní mu ale po 32 letech existence zvoní umíráček. Původně vzniklo z aplikace PC Paintbrush od ZSoft, od té doby se nicméně moc neměnilo. Postupně se totiž měnila především podpora různých formátů. Původní verze uměly jen BMP a PCX, které později u Windows 98 zmizelo. S grafickými filtry z jiných aplikací umělo Malování ve Windows 98 nebo Millenium Edition i JPEG, GIF a PNG, nicméně nativně to uměla až verze pro Windows XP, kde se objevil dokonce i TIFF.
 
Microsoft Malování
 
Ve Windows 7 se Malování dočkalo velké změny designu, v podstatě jediné opravdu výrazné změny funkčnosti a vzhledu za celou svou kariéru, nicméně ani tak to nikdy nebyl pořádný editor a svými schopnostmi si často vysloužilo akorát posměšky. Přesto na něj mnozí nedají dopustit a na rychlé úpravy jednoduchých obrázků je to velmi svižný a snadno ovladatelný nástroj. Někteří v něm ale stvořili i hotová umělecká díla.
 
Microsoft nyní zveřejnil, co vše zmizí z Windows při příští velké aktualizaci Fall Creators Update a na seznamu dotčených aplikací je i Malování. To je vedeno ve stavu "deprecated", což znamená, že se již dál nevyvíjí (ostatně, od dob Windows 7 se nijak zvlášť nevyvinulo), prozatím sice zůstává v systému, ale je možné, že v některém z dalších updatů opustí systém úplně. Pravděpodobnější je, že se prostě nechá tak a bude přežívat v přesně té podobě, v jaké jej známe dnes, ještě mnoho let. To však ukáže až budoucnost.
 
V seznamu aplikací, které se do Fall Creators Update nedostanou, je např. Outlook Express, 3D Builder (místo něj je nyní Malování 3D) a mnoho dalších buď zmizí úplně nebo přestanou být podporovány a patrně zmizí v budoucnu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama