reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft pokračuje ve své misi "vymýtit hesla"

21.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Microsoft pokračuje ve své misi "vymýtit hesla"
Microsoft se vydal na cestu vedoucí k vymýcení klasických hesel, což je pochopitelně spojeno pouze s tím, kam sám dosáhne, čili především se zařízeními pro Windows. My se nyní budeme bavit o Windows Hello a hardwarových klíčích. 
Pokud jde o přihlašování do systému a k různým službám bez použití hesel, obvykle přijde ke slovu biometrika, ať už jde o otisky prstů nebo ověření totožnosti pomocí kamery a obličeje. Microsoft chce ale využít jiné prostředky, a sice hardwarová bezpečnostní zařízení spojená s Windows Hello. Konkrétně pak jde o zařízení FIDO2 využívající rozhraní USB nebo NFC. 
 
 
Dle Microsoftu jsou hesla těžko zapamatovatelná, často se používají stále stejná a mohou být použita pro nabourání účtů "odkudkoliv, kdykoliv a z jakéhokoliv zařízení". Firma tak věří, že její Windows Hello společně s hardwarovými zabezpečovacími zařízeními je to pravé řešení.  
 
 
Microsoft chce v rámci aktualizace své aplikace Windows Security nabízet řešení, jak ještě lépe zabezpečit účty nad rámec biometriky. Hodlá více prosazovat svou službu Windows Hello společně s různými hardwarovými klíči. Jde tak v podstatě o další úroveň zabezpečení, kde se používá pin, nebo opět biometrika pro odemknutí účtu či různých služeb. Posloužit to může k přístupu například k Outlook.com, Office 365, Skype, OneDrive, Cortana, Microsoft Edge, Xbox Live on the PC, Mixer, Microsoft Store, Bing či MSN.
 
 
Microsoft se také v případě svého Edge připojil ke Google Chrome a Mozilla Firefox ohledně podpory technologie WebAuthn, která právě umožní využití hardwarových klíčů. Ty jsou založeny na standardu FIDO2 a využívají se zde soukromé klíče uložené na lokálním zařízení, které lze použít k odemknutí daného zařízení s využitím biometriky či PINu a pak veřejné klíče vyměňované mezi zařízením a servery Microsoftu a ty jsou registrovány společně s uživatelským účtem. Dané bezpečnostní klíče s FIDO2 nabízejí partneři Microsoftu, a to například firmy Yubico a Feitian Technology. 
 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama